terug Code voor foto:
bovenrand bovenrand

English Overnachten in Duitsland Nederlands

onderrand verboden voor auto's verboden voor auto's Naar menu
Vakwerkhuis, trekker en twee motoren
Drie trekkers voor een Gasthaus: landelijk Duitsland op z'n best

Op onze pagina over Duitsland staat het een en ander over overnachten; hier bespreken we een aantal plekken die we zelf uitermate aangenaam vonden als hotel.

Zoals je zult zien houden we van hotels waarin je deel uitmaakt van het dorps- of stadsleven ter plekke, van hotels met karakter (en liefst ook met een eigenaar met karakter). Geen chique luxe hotels dus, maar liever een dorpscafé dat tot hotel is uitgebouwd.

In Duitsland hebben we een aantal van dat soort plekken gevonden. Van elk hotel geven we een korte beschrijving van de kamers, het restaurant, de omgeving, en een kaart.

De foto laat Gasthaus Kellenbach zien dat, voor zover we weten. nu gesloten is.

 

english  There is a version in English of this page:
https://www.lazymotorbike.eu/riding/accgermany/

 

Op deze pagina:

Gasthaus Russenbräu in de Ober Pfalz

Je verblijf in Gasthaus Russenbräu in Tiefenbach

Ooit zijn we hier voor een lunch, en dit Gasthaus heeft niet alleen zo'n indruk gemaakt dat het bovenaan deze pagina staat, maar ook dat we er jaren later een aantal nachten hebben doorgebracht, naar grote tevredenheid: Gasthof Russenbräu.

We kwamen daar toen aan op een koude en regenachtige dag in de Ober Pfalz, vlak boven het Bayerischer Wald, en deze plek zag er niet alleen prachtig uit aan de buitenkant, maar bleek ook bijzonder gastvrij. Het eten is er echt heel erg lekker.

Behalve een restaurant is het ook een hotel, en in 2013 hebben we besloten daar een paar nachten te blijven. De kamers zijn uitermate comfortabel, en het ontbijt is heerlijk (en wordt ook nog eens opgediend): dit is echt een heel erg aan te raden hotel.

Het gebouw begon z'n leven meer dan 100 jaar geleden als een bakkerij, en heeft z'n naam "Russenbäckerei" gekregen omdat het brood vaak te donker was vanwege de slechte kwaliteit meel uit die tijd. Dus toen de bakkerij in een bierbrouwerij veranderde, werd de naam "Russenbräu", en die naam heeft het gehouden toen het een Gasthof werd.

Je motor kun je veilig achter het gebouw kwijt.

Wat te bekijken?

Er zijn allerlei interessante plekken in Tsjechië, dat vlakbij ligt, zoals Domazlicke of het kasteel van Horsovdky Tyn. Je kunt ook het Drakenmuseum in Furth im Wald bekijken, of de mooie en aangename stad Regensburg. En verder kun je natuurlijk een van de vele glasblazerijen bekijken, aan de Duitse of de Tsjechische kant van de grens.

Waar motorrijden?

Dat is het mooiste hier: er zijn allerlei soorten wegen, van breed tot heel smal, en allemaal met bochten, door een heuvelig land. Je kunt aan beide kanten van de grens gewoon de kortste route tussen twee willekeurige plaatsen nemen en genieten. Aan de Tsjechische kant zijn het dan wegen vol hobbels en gaten; aan de Duitse kant heb je mooi asfalt.

Aan de Tsjechische kant is er het nationale park Sumava, en aan de Duitse kant heet dat het Böhmerwald or Bayerischer Wald. Het is een landschap van bossen met weiden of akkers er tussen, met hier en daar een dorpje, of een meer: afwisselend en aangenaam.

Reisverslag

Er is meer te lezen over Gasthof Russenbräu on ons reiverhaal naar Roemenië, op dag 3.

En binnenkort volgt het reisverhaal waarin we speciaal voor dit Gastof naar Tiefenbach togen.

Link

Gasthof Russenbräu heeft een website: www.russenbraeu.de/.

 

Jerichower Landhof in Sachsen-Anhalt

Je verblijf in de Jerichower Landhof in Schopsdorf

Het gele gebouw dat je ziet is de plaatselijke kroeg. Daar kun je van je avondeten genieten, samen met de mensen uit het dorp. In dat gele gebouw zul je ook je ontbijt krijgen, extreem uitgebreid, en ze zullen je aanmoedigen om een lunchpakket van wat er op tafel staat te maken voor onderweg.

De kamers zijn in het gebouw aan de linkerkant. Je kunt je motor op de binnenplaats parkeren, en die wordt 's nachts gesloten.

De plaatselijke kroeg heeft veel sfeer en het eten is vers en komt van lokale boeren.

Wat te bekijken?

De stad Brandenburg is dichtbij, en je kunt de oude stad Magdeburg bezoeken, die aan de overkant van de Elbe ligt.

Potsdam is ook gemakkelijk te bereiken.

Sachsen-Anhalt heeft veel stadjes en dorpen met Romaanse kerken. Je kunt via de Strasse der Romanik rijden om er veel van te zien.

Waar motorrijden?

Als je van kleine boerenweggetjes houdt, tussen akkers en weilanden afgewisseld met bos, is dit een streek waar je gewoon wat kunt rond dwalen en gewoon maar kijkt waar je uitkomt.

Het is ook leuk om naar of langs de meren hier te rijden, zoals de SchwieloSee of de Blankensee.

Reisverslag

Er is meer te lezen over de Jerichower Landhof in ons reisverhaal naar Oslo, op dag 2 en dag 3.

Link

De Jerichower Landhof heeft een website: www.land-hof.de.

 

Kailbacherschänke in de Eifel

Je verblijf in de Kailbacherschänke in Seinsfeld

De foto laat de ontbijtruimte zien, en dat geeft een goede indruk van de sfeer hier. Aan de andere kant van de deur is de bar waar ook de tafels voor het restaurant zijn.

Het cafe wordt gebruikt door de mensen uit het dorp: als je hier overnacht hoor je even bij de inwoners van het dorp.

De kamers boven zijn ruim, het eten is heel erg lekker, en de eigenaars zijn erg aardig.

Er is een garage voor je motor en een binnenplaats voor een groot aantal motoren als je met een groep komt.

Wat te bekijken?

Je kunt Schloss Malberg bekijken, een barok kasteel in de buurt, met bezoeken met een gids, of je kunt de Gotische kerk van Kyllburg bekijken, (Kyllburg heeft ook de ruïnes van een kasteelwhich also has (the ruins of) a castle, dat je niet kunt bezoeken). In Seinsfeld zelf is de Wasserburg, en er is een oud klooster, St Thomas in het buurdorp met dezelfde naam. En dat zijn alleen al de bezienswaardigheden in de directe omgeving van Seinsfeld!

Waar motorrijden?

Dat is geen vraag: dit is de Eifel! Stap hier op je motor en ga gewoon rijden!

De weg van Oberkail (vlakbij) naar Manderscheid en verder naar Daun bijvoorbeeld is een fantasi=tische weg. De weg van Herforst (ten zuiden van de B50) naar het zuiden ook. Aan het einde van die weg kun je rechtsaf slaan naar de B422 naar Wasserbillig: ook een erg mooie weg.

En als je dwaalt door de streek ten noord-westen van Seinsfeld vind je alleen maar mooie wegen!

Reisverslag

Er is meer te lezen over de Kailbacherschänke in dit reisverslag: Two days in the German Eifel.

Link

De Kailbacherschänke heeft een website: www.kailbachschaenke.de.

 

Hotel Hirschen in het Schwarzwald

Je verblijf in hotel Hirschen in Oberwolfach

Dit is een hotel met een restaurant en bar dat (terecht) ook erg populair is bij de plaatselijke bevolking. Je wordt er geholpen door mensen in klederdracht, en iedereen is ongelofelijk vriendelijk. Wanneer je zit te eten komen de twee (oude) eigenaars langs je tafel om te controleren of alles naar wens is, en om een praatje te maken.

Wij hadden destijds een kamer die ze zelf beneden de stand van het hotel vonden, maar die voor ons helemaal prima was: groot, met een ruisend beekje op de achtergrond. Andere kamers zijn kennelijk nog mooier ;-)

Je motor staat tussen de gebouwen waar het hotel uit bestaat: veilig.

Wat te bekijken?

In Triberg kun je je hart ophalen aan koekoeksklokken: dit is de hoofdstad ervan.

Je kunt de grootste koekoeksklok ter wereld bekijken.

Ook het Schwarzwaldmuseum is een bezoekje waard.

In Oberwolfach zelf is Bruno's Motorradmuseum.

Waar motorrijden?

Oberwolfach ligt midden in het Schwarzwald. Alleen al de weg waar dit hotel aan ligt, richting Freudenstadt, is de moiete waard.

Probeer weg te blijven van de grote wegen (en van de Schwarzwaldhochstrasse, die eigenlijk vooral recht is) en je zit hier altijd goed!

Reisverslag

Er is meer te lezen over Hotel Hirschen in het reisverslag naar Intermot München: dag 6 en dag 7.

Link

Hotel Hirsch is online te boeken via: Hotel Hirschen bij Booking.com.

 

Landgasthaus Gruss in het Sauerland

Je verblijf in Landgasthaus Gruss bij Brilon

Dit Landgasthaus (dat zoiets betekent als landelijke herberg) in het Sauerland is een familiebedrijf, en dat zorgt er voor dat je je hier direct thuisvoelt.

Je mag je motor parkeren in de garage van de familie, er is eenvoudig en lekker eten, en de accomodatie is perfect. De kamers zijn ruim, en als je geluk hebt krijg je open deuren naar de tuin, zodat je je kaarten in de zon kunt bestuderen.

Wat te bekijken?

Het Marsberg heeft een oud centrum: Obermarsberg, met gebouwen uit de Middeleeuwen en Schloss Canstein. Ook vlakbij is Kloster Bredelar.

Brilon heeft ook een leuk oud centrum.

Waar motorrijden?

Brilon ligt in het noordoosten van het Sauerland, dat een paradijs voor motorrijders is.

Bijna elke weg die je hier kiest is een echte motorrijdersweg; als je graag een route volgt kun je de Hochsauerlandhochstrasse kiezen, waarbij je gewoon de borden kunt volgen. Een alternatief is om een van deze routes in het Sauerland te nemen.

Reisverslag

Er is meer te lezen over Landgasthaus Gruss in het reisverslag van onze reis naar Oslo, dag 1 en dag 2.

Link

Landgasthaus Gruss heeft een website: www.landgasthof-gruss.de/.

 

Berghotel Kockelsberg bij Trier

Je verblijf in Hotel Kockelsberg

Hotel Kockelsberg ligt bovenaan een steile helling boven Trier. Een van de mooiste aspecten van het hotel is dan ook dat je er een grandioos uitzicht hebt over de stad.

Van dat uitzicht kun je tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten genieten, en je kunt ook een kamer krijgen aan die kant van het hotel.

De kamers zijn ruim en luxe, en de eigenaars van het hotel zijn bijzonder gastvrij en vriendelijk. Alles is hier tot in de puntjes verzorgd.

Je motor kun je gewoon kwijt op de parkeerplaats: ondanks het feit dat Trier vlakbij ligt, is dit een heel landelijk en rustig gelegen hotel.

Wat te bekijken?

Trier is in principe op loopafstand (hoewel de terugweg een hele klim is), maar je bent er helemaal zo met de motor.

In Trier kun je dagen doorbrengen. Er zijn veel Romeinse overblijfselen, zoals de Porta Nigra, de Basilica van Constantijn (die verbazingwekkend modern aandoet trouwens: als die nu door een architect zou zijn ontworpen zou die architect alom geprezen worden), het Amfitheater of de Römerbr├╝uml;cke, en dat zijn nog maar enkele van de vele plekken uit de Romeinse tijd die je kunt bekijken.

Trier heeft Middeleeuwse delen waar je door kunt dwalen, zoals hetDomfreihof of de Hauprmarkt. Er zijn allerlei paleizen, torens en burchten, en bovendien ligt Trier aan de Moezel, en dat betekent wijn: je struikelt er over de Weinstuben.

Waar motorrijden?

Direct vanaf het hotel kun je via smalle weggetjes naar Aach rijden, en verder: je zit dan in het zuidelijke deel van de Eifel.

Naar het westen toe ben je zo in Luxemburg, en steek je de Moezel over en rij je naar het (zuid-)westen dan zit je in de Hunsrück: allemaal motorrijgebieden.

De Moezel zelf is niet echt aan te raden, omdat je vrijwel altijd tussen het andere verkeer vast zult zitten, maar de wegen er omheen zijn vrijwel allemaal ideale motorwegen.

Link

Je kunt online kamers reserveren bij Berghotel Kockelsberg at Booking.com.

 

Hotel Wilder Mann in Passau

Je verblijf in Hotel Wilder Mann

Het hotel ligt prachtig in de oude stad van Passau, met een glasmuseum op de begane grond.

Je kunt er kleine en grote kamers nemen (met prijsverschil uiteraard); de kleine kamer is inderdaad erg klein, maar prima te doen, en de kamer is nmooi in stijl (met gouden engeltjes en dergelijke).

Erg leuk is dat de ontbijtzaal helemaal boven is, met een grandioos uitzicht over Passau, over de Donau, en op het kasteel aan de overkant.

Het is een luxe hotel, waar alles uitstekend is verzorgd.

Er is geen garage, maar je kunt je motor gemakkelijk aan een lantarenpaal vastmaken op de brede stoep.

Wat te bekijken?

Passau is een erg mooie stad die ligt op een punt waar drie rivieren samen komen: de Donau, de Inn en de Ilz. Vanuit de lucht is goed te zien dat de Ilz (vanuit het noorden) zwartgekleurd is, de Inn (vanuit het zuiden) groen, en de Donau blauw. Bij Passau komen die drie rivieren met hun drie kleuren bij elkaar.

Dat alleen is al bezienswaardig, en je kunt heerlijk doelloos door de stad dwalen. En dan zijn er nog een aantal bezienswaardige gebouwen, zoals de Dom, de St Stephan, de kloosterkerk Mariahilf, of het fort hoog aan de overkant van de Donau, het Veste Oberhaus.

Waar motorrijden?

Passau ligt aan de zuidtrand van het Bayerischer Wald (in Tsjechie Sumava). Vooral als je Passau naar het noordoosten uit rijdt kom je op schitterende wegen terecht.

Verder zijn er een aantal routes die door Passau komen of Passau als eindpunt hebben.

De Glasroute brengt je van Passau naar Waldsassen in de Ober Pfalz, door het Bayerischer Wald, en voert je langs allerlei plekken waar je glasblazers aan het werk kunt zien.

De Strasse der Kaiser und Könige begint in Regensburg en komt door Passau, en gaat daarna door via Wenen naar Boedapest. De route volgt de Donau, en dat betekent veel historische overblijfselen, vanaf de Romeinen. Veel kastelen natuurlijk ook.

Van een geheel andere orde is de Bier und Burgenstrasse, die in Artern begint (bij Leipzig in de buurt), en in Passau eindigt. Onderweg kom je bierbrouwerijen tegen, en ook weer kastelen.

En tenslotte is er de Nibelungenroute, die van Xanten naar Passau loopt.

Reisverslag

Er is meer te lezen over Hotel Wilder Mann en Passau in het reisverslag van onze reis naar Roemenie, dag 3 en dag 4.

Link

Je kunt online kamers reserveren bij Hotel Wilder Mann.

 

Meer hotels

Als je verder op zoek gaat naar hotels kun je uiteraard bijvoorbeeld terecht bij Booking.com, Duitsland.

 

Commentaar, FAQ, op een aparte pagina

 

Zoeken op deze site