terug Code voor foto:
bovenrand bovenrand

Reisgidsen voor Spanje Nederlands

onderrand verboden voor auto's verboden voor auto's Naar menu
Spaans geklede amazone en ruiter op Andalusische paarden
Feria in Cordoba

Op deze pagina hebben we een aantal Nederlandstalige boeken verzameld die interessant zijn als je meer van Spanje wilt weten.

De boeken variëren, en zijn zelf ook vaak een combinatie van reisgids, achtergrondinformatie, reisverhaal en literatuur.

Allemaal vertellen ze je op een andere manier iets over Spanje en Spanjaarden, en hoe vaker je in Spanje komt, hoe groter je honger naar informatie, is onze ervaring.

 

Op deze pagina:

Spanje, een reisgids, door Rik Zaal

Rik Zaal heeft een anders-dan-anders reisgids over Spanje geschreven, en ik ben tot nu toe nog geen betere informatiebron tegengekomen, ook niet Engelstalig.

Het boek telt 672 bladzijden, inclusief een plaatsnamenregister, een personenregister, en een register "dagelijks leven". Het omslag is aan voor- en achterkant uitklapbaar (dus als boekenlegger te gebruiken), en laat dan aan de voorkant een kaart van Spanje zien met de belangrijkste plaatsen en de belangrijkste verbindingswegen, en aan de achterkant een kaart met alle provincies met hun hoofdstad.

Na een korte inleiding (over kaarten, gidsen, hotels, restaurants, dagelijks leven, eten en drinken, en iets over de opzet van het boek), opent het boek met Barcelona.

Je krijgt allerlei achtergrondinformatie over Barcelona (en komt zo bijvoorbeeld te weten hoe het komt dat Johan Cruijff daar zo geliefd is), je wordt door de stad geleid langs de bezienswaardigheden, met de nadruk op bijzondere plekken die niet in alle reisgidsen te vinden zijn.

Wat hotels en restaurants en tapas-bars betreft geeft Rik Zaal alleen tips over plekken waar hij zelf is geweest en die om wat voor reden dan ook bijzonder zijn: het is dus beslist geen hotelgids.

De opzet van het boek is zo dat steden op dezelfde manier besproken worden als Barcelona: Gerona, Zaragoza, Tarragona, Teruel, Valencia, Alicante, Granada, Cordoba, Malaga, Sevilla, Madrid, Toledo, Segovia, Avila, Salamanca, Valladolid, Santiago de Compostella en Vittoria krijgen allemaal een eigen hoofdstuk.

Verder is de opzet zo dat er gereisd wordt, per auto, door het landschap tussen de steden. Alles wat daarbij de moeite waard is komt aan bod: kleinere steden en dorpen, het landschap. Dat is extra leuk voor ons motorrijders: ook al reist hij per auto, je krijgt toch een idee van de landschappen, en je komt te weten waar het leuk is om te rijden. Dat is zeldzaam voor een reisgids!

Het boek is erg onderhoudend geschreven: je kunt er prima avond aan avond mee doorbrengen, zowel voor, tijdens als na een vakantie.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

Het boek is ook verkrijgbaar als Dwarsligger, op dunner papier: handig als volume telt bij het inpakken. Het is hiermee eigenlijk bijna letterlijk de bijbel voor Spanje geworden (het dundrukpapier is hetzelfde papier als bij de meeste bijbels gebruikt wordt ;-)

 

Omweg naar Santiago, door Cees Nooteboom

De omweg uit de titel van dit boek van Cees Nooteboom is een eufemisme: hij reist net als Rik Zaal door heel Spanje, alleen niet op de systematische manier van Rik Zaal.

Omweg naar Santiago is een boek van 398 bladzijden, inclusief een plaatsnamen- en een personenregister, en voorzien van een kaartje van Spanje op de binnenzijde van de voor- en achterkant.

Het boek bestaat uit een grote hoeveelheid korte impressies van plekken, voorzien van zwart-wit foto's, geschreven tijdens reizen door Spanje van plm 1981 tot plm 1992.

Cees Nooteboom houdt van kerken en kloosters, vooral van vroege Romaanse kerken en kloosters (net als Rik Zaal overigens), en brengt je op plekken die je niet zo gauw in reisgidsen zult vinden. Vaak moet je, om dezelfde plek te bekijken als hij in dit boek, ergens om de sleutel gaan vragen.

Hij brengt je niet alleen op bijzondere plekken, maar schrijft daar ook bijzonder over. Je leert van alles over de geschiedenis van de kerken, van de kunst, je ziet schilderijen door zijn ogen, en je mijmert met hem mee.

Een boek om lang over te doen en vaak in terug te lezen, een boek om mee te nemen ter inspiratie, een boek om in de winter bij de open haard te lezen, kortom, een onmisbaar boek over Spanje.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Spanje achter de schermen, de feestelijke herrijzenis van een democratie

Spanje achter de schermen is geschreven door Steven Adolf, lange tijd (misschien nog steeds?) correspondent Spanje voor het NRC Handelsblad.

Hij geeft op een onderhoudende en originele manier weer hoe Spanje is veranderd van een dictatuur onder Franco naar de democratie van nu: naar aanleiding van feesten.

Spanjaarden zijn gek op feesten, en overal zijn er nog (talloze) traditionele feesten, waarvan een aantal (de Semana Santa in Sevilla bijvoorbeeld, of de stieren door de straten van Pamplona) wereldwijd bekend zijn.

Er wordt steeds een deel van Spanje en een deel van de geschiedenis belicht aan de hand van zo'n feest, waardoor je een lappendeken-beeld van Spanje krijgt, bijna net zo veelkleurig als Spanje is.

Aan bod komen bijvoorbeeld de trommels van Calanda (waar Buñuel vandaan komt), de maagd van Carmen in Galicië, San Anton en zijn dieren in Madrid (en naar aanleiding daarvan de stierengevechten), Sant Jordi van Catalonië, de fallas van Valencia, koken en eten in San Sebastian, de moren en de christenen in Valencia an Andalucia, de Semana Santa in Sevilla, het carnaval op de Kanarische Eilanden, en de bedevaart van El Rocio.

De schrijfstijl is journalistiek: vanuit een ooggetuigeverslag van zo'n feest naar achtergronden, geschiedenis, en sappige details. Uitermate interessant voor iedereen die verknocht is aan Spanje.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Spaanse spoken

Giles Tremlett is door heel Spanje gereisd op zoek naar het raadsel van het zwijgen over de Spaanse burgeroorlog.

Daarbij is hij in al die streken gestuit op verhalen uit het verleden, op raadsels: hoe komt het dat er terroristen zijn in Baskenland? Zijn Spanjaarden anarchistisch of houden ze juist van orderlijkheid? Wat is er van de Moorse geschiedenis te merken in het nu? Waar komt de flamenco vandaan? enzovoort.

Je begrijpt veel meer van wat je tegenkomt in Spanje als je dit boek hebt gelezen.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Duende, Andalucia, Flamenco, Zigeuners

Duende, Andalucia, Flamenco, Zigeuners, is geschreven door Ivo Hermans. Het boek telt 293 bladzijden, en is geïllustreerd met een aantal kaartjes en een aantal kleurenfoto's.

Het boek is een combinatie van reisverhaal, kunsthistorische informatie over flamenco, en een geschiedenis van de Zigeuners in Andalucia. Ivo Hermans geeft de informatie in de vorm van of naar aanleiding van plekken die hij tegenkomt op zijn reizen door Andalucia, en gesprekken met "Flamenco-mensen" die hij in de loop der tijd is gaan kennen.

Het reisverhaal begint in Cabo de Gata, en de reis door Andalucia gaat verder langs Granada, Ronda, Sevilla, Cordoba, Huelva, Cadiz en Jerez de la Frontera. Allerlei groten uit de Flamenco worden besproken, en Cameron de la Isla krijgt een speciaal hoofdstuk, aan het einde van het boek.

Het boek is in de eerste plaats heel erg aangenaam om te lezen, maar het weet vooral heel goed over te brengen wat de "ziel" van Andalucia is, dat gevoel, die manier van in het leven staan, die je daar in zoveel verschillende vormen tegenkomt, en waar je nooit precies een vinger op kunt leggen.

Ivo Hermans:
Flamenco is niet alleen de naam van zang, muziek en dans die hun oorsprong vinden in Andalucia. Het is ook een manier om tegen het leven aan te kijken, een geestesgesteldheid.
Flamenco heeft niet de intentie mooi te zijn of enig esthetisch doel na te streven. Het doel is "beheksing" Ver boven de grenzen van het verstand. De kracht daartoe lijkt van hogerhand te komen. Als een gave, el don in het Spaans.

Zijn stukjes reisverhaal, in het mozaïek van gesprekken, verhalen, anecdotes en (kunst)geschiedenisles, zijn zo gedetailleerd dat je met het boek in de hand kunt reizen:
Tegenover de mijn van Rodalquilar ligt de uitgestrekte, sikkelvormige baai van El Playazo met Moorse ruïnes, omzoomd door hoge, eenzame dadelpalmen. De baai eindigt bij de onherbergzame klippen van de Punta de la Polacra, waar menig schip verging.
In Rodalquilar staat ook de ruïne van het huis van de schrijfster Carmen de Burgos. Ze verbleef hier in de jaren twintig, toen haar vader consul was in Portugal.
In het dorp herinnert men zich haar nog als "La Columbina" en haar verhalen sijpelden door in de Spaanse literatuur van nadien.
Rodalquilar is een prachtige versmelting van heuvels, licht, zand en water. Wie oog heeft voor poëzie, vindt in heel Zuid-Spanje wellicht geen mooiere plek. Er is ook goed en goekoop logement, bijvoorbeeld in het pension Samambaïa, waar dochter Monica een uitstekende meertalige gids is bij een bezoek aan het natuurpark.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Capitool reisgids Spanje

Als je er van houdt om voor je op vakantie gaat weg te dromen bij een reisgids, zijn de reisgidsen van Capitool een aanrader: ze staan vol foto's, tekeningen, plattegrondjes en dergelijke.

Het boek bevat 720 pagina's, en achterin zit een apart overzicht met overnachtingsmogelijkheden en restaurants.

Erg leuk om voor je vertekt mee uit te zoeken waar je naar toe wilt.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

Behalve een Capitool reisgids voor geheel Spanje zijn er ook aparte gidsen voor:

 

Trotter reisgids Noord-Spanje

Handig voor onderweg zijn de reisgidsen van Trotter: ze zijn erg goed in adressen voor overnachten en eten, zijn compact, en geven ruim voldoende informatie over wat er overal te zien is.

Trotter weet zowel wat bezienswaardigheden betreft als wat overnachtingsmogelijkheden betreft vaak buiten de geijkte plekken te blijven.

De gids voor Noord-Spanje bevat 696 pagina's; de adressen zijn steeds vermeld bij de beschrijving van een stad of streek.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

Behalve een Trotter reisgids voor Noord-Spanje zijn er ook gidsen voor:

 

Wat en Hoe Spaans

Een van de charmes van Spanje is dat zoveel Spanjaarden niets anders dan Spaans spreken. het begint te veranderen, vooral in de steden, maar het blijft nodig (en leuk) om een paar woorden Spaans te leren.

Daarvoor heb je in de eerste plaats een handzaam gidsje nodig dat je altijd bij je kunt hebben.

Het gidsje is verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Culinair reiswoordenboek Spaans

Een gewoon taalgidsje biedt over het algemeen te weinig om een menukaart in het Spaans te ontcijferen, en aangezien je buiten de toeristische gebieden weinig menukaarten in het Engels zult tegenkomen kan dat erg lastig zijn.

Deze gids geeft informatie over etenstijden en -gewoonten (in Spanje flink afwijkend van wat we gewend zijn), en heel uitgebreide woordenlijsten van Nederlands naar Spaans en andersom. Je kunt hiermee vrijwel elk gerecht op de kaart ontcijferen.

Bovendien is er in bars en dergelijke vrijwel altijd meer te krijgen dan er op borden of menukaarten staat: als je naar een tortilla espagnola vraagt is die er bijvoorbeeld vrijwel altijd. Naar dat soort dingen vragen lukt alleen maar als je weet waar je naar moet vragen, en daarbij is zo'n specialistisch taalgidsje onmisbaar.

Niet alleen de Spaanse namen van gerechten zijn opgenomen, ook de Catalaanse namen en zelfs veel Baskische namen!

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Spaans voor dummies (met cd)

Als je van te voren thuis al een beetje Spaans wilt leren is dit een hele gemakkelijke instapper. Het begint bijvoorbeeld met het Spaans dat je al kent. Je krijgt zo een geleidelijke kennismaking met het Spaans.

Het boek bevat 374 bladzijden, en er zit een CD bij.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Snel en vlot Spaans leren spreken en begrijpen

Als je het op kunt brengen om echt gedisciplineerd elke dag een beetje te studeren is dit een erg handig boek. Uitgaande van 35 minuten per dag, leer je in zes lessen van een week (met een dag per week "vakantie") voldoende Spaans om je te kunnen redden.

Het is erg handig gedaan: moeilijke grammaticale constrcuties worden omzeild, en je leert om je te behelpen met de (390) woorden die je aan het einde van de cursus kent.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Don Quichot de la Mancha, geïllustreerd door Gustave Doré

"De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha" is de titel van deze vertaling van Barber van der Pol van het boek van Miguel Cervantes.

Er zullen weinig mensen te vinden zijn die de naam Don Quichot niet kennen, maar er zijn er ook weinig die de boeken daadwerkelijk hebben gelezen.

Deze uitgave bestaat uit twee gebonden boeken (beide ruim 500 bladzijden), met illustraties van Gustave Doré, alleen al een lust om door te bladeren.

Als je begint te lezen is het moeilijk voor te stellen dat je een schrijver leest die al zo lang dood is (Cervantes leefde van 1547 tot 1616: daar stel je je toch iets bij voor dat niet leesbaar is, en dit is integendeel een verrassend onderhoudend boek.

Bij wijze van voorproefje een klein stukje uit het Woord vooraf:

Ledige lezer, je zult zonder mijn erewoord best willen geloven hoe graag ik dit boek, als spruit van mijn brein, had zien uitgroeien tot het mooiste, fierste en verstandigste dat men zich kan indenken.
Maar ik kan de natuurwet niet breken die inhoudt dat alles zijns gelijke voortbrengt.

Het boek van Cervantes wordt vaak de eerste moderne roman uit de geschiedenis genoemd, geschreven als een persiflage op de toen erg in zwang zijnde ridderromans (Don Quichot had er zoveel gelezen dat hij in een fantasiewereld was gaan leven), en hoe goed het boek ook is als persiflage, het is daar ver bovenuit gestegen: het is niet voor niets het vaakste vertaalde en herdrukte boek ter wereld na de bijbel.

En niet vergeten: voor of na het lezen, of tijdens, ronddwalen over de dorre zongeblakerde vlakten van La Mancha!

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Het Trommelvel, door Arturo Perez-Reverte

Een hacker die weet door te dringen tot de computer van de paus in het Vaticaan zorgt ervoor dat een geheim agent van het Vaticaan, pater Quart, op onderzoek wordt uitgestuurd. Dat leidt hem naar Sevilla.

Het boek is spannend en humoristisch, maar geeft je vooral een prachtig beeld van Sevilla: als je er echt komt besef je pas hoe goed het boek beschrijft hoe Sevilla is en aanvoelt.

Alleen de kerk die de hoofdrol speelt heb ik niet terug kunnen vinden. Ik ben benieuwd of hij verzonnen is of dat ik hem heb gemist!

Het boek is geschreven door Arturo Perez-Reverte en is verkrijgbaar bij Bol.com.

Arturo Perez-Reverte heeft nog een boek geschreven dat in Spanje speelt:

 

De schaduw van de wind, door Carlos Ruiz Zafon

De tienjarige zoon van een boekverkoper, Daniel, mag een boek uitkiezen in het Kerkhof der Vergeten Boeken in Barcelona, en zijn keuze, De schaduw van de wind, heeft nogal wat gevolgen.

Het boek speelt zich af in de aanloop naar, tijdens en vlak na de Spaanse Burgeroorlog in Barcelona, en je krijgt de sfeer van de stad er heel mooi in mee.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

Carlos Ruiz Zafon heeft meer boeken geschreven die in de jaren veertig en vijftig in Barcelona spelen:

 

Een optimist in Andalusie, door Chris Stewart

Chris Stewart (ex-drummer bij Genesis) koopt samen met z'n vrouw een ouder boerderij, El Valero, in de Alpujarras (de zuidflank van de Sierra Nevada), zonder water, electriciteit of weg er naar toe.

Hij vertelt met erg veel humor en gevoel voor de mensen om hem heen hoe hij met veel vallen en opstaan, en geholpen door veel Spaanse buren, daar langzamerhand een bestaan opbouwt.

Aanstekelijk, grappig, en je krijgt direct zin om de Alpujarras te gaan bekijken.

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com.

Chris Stewart heeft er een vervolg op geschreven:

 

Commentaar, FAQ, op een aparte pagina

 

Zoeken op deze site