Onderaan is een formulier om commentaar toe te voegen.
Wordt helaas niet meer gemaakt: Yamaha SR500
285 reacties op “Reacties op het kiezen van een Eerste Motor”
Hallo! ben relatief nieuw vwb het motorrijden en wil eigenijk ’s een motor huren en evt ook kopen. Nu ben ik niet zo heel lang (1.63) en dus zijn er maar weinig motoren die geschikt zijn. Wat huurmotoren betreft is er eigenlijk maar een laag genoeg en dat is een Ducati M696 (zithoogte van 77 cm). Is dit wat als beginner, of absoluut niet? En stel dat ik zou willen kopen: is een Ducati M600 of 620 dan evt. een optie?
Alvast bedankt!
Huren is sowieso lastig: het duurt lang voor je een beetje aan een motor bent gewend.
Verreweg het beste is om te beginnen op een goedkoop tweedehandsje.
Wat de Ducati Monster betreft: die staat nog op ons lijstje van motoren die we nog een keer willen testen om er een pagina over te schrijven 😉 Hij is, als je hem vergelijkt met de Moto Guzzi V7, meer op topsnelheid getuned dan die, maar hoe hij in de praktijk rijdt, voor een beginner, dat kunnen we natuurlijk pas echt zeggen als we dat zelf hebben getest. Hij lijkt in eerste instantie niet direct voor de hand te liggen als een eerste motor.
Iemand hier heeft mij enorm verliefd gemaakt op de Kawasaki Estrella.. Na wat nader onderzoek blijkt het wel een eencylinder te zijn en het gewicht is plusminus 150 kilo. Is dit te veel gevraagd voor een beginnende vrouwelijke rijder? Ik ben 1,80 lang en weeg 60 kilo voor de verdere info.. groetjes Kelly
Een eencylinder is iets lastiger als een tweecylinder (reageert bruusker op gas open of dicht, en je kunt er minder gemakkelijk erg langzaam mee rijden bij manouvreren).
Maar verder lijkt het me een erg plezierige eerste motor (en je verliefdheid kan ik me goed voorstellen).
Dat gewicht is perfect: de meeste motoren zijn veel zwaarder, en een motor met een laag gewicht is erg plezierig.
Ik ben gestart met een Yamaha xj900f uit 1988. Kost een drol, oerdegelijk en meer dan genoeg vermogen. Het is een vier cilinder, en nadat ik de vering het laten vervangen (het was net een hobbelpaard) heb ik een heerlijke motor. Ik vind het nog een mooi ding ook.
Al met al voel ik me dus lekker zeker op een 4 cilinder. Eerlijk gezegd, een aanrader en rijd er na 1,5 jaar nog steeds met plezier op. Vooral filerijden gaat lekker omdat de motor erg smal is.
Groet,
Remco
Moet je eens zo’n YBRretje uitproberen, dan is Filerijden helemaal lachen gieren brullen, want zelfs als ze je opzettelijk vast proberen te rijden pas je er nog tussendoor 🙂
Ik ga regelmatig met de Tricker naar M’streech, en dan is het echt hilarisch om de blik op de gezichten van die gelukkig zeer zeldzame eikeltjes te zien 🙂
Klopt, ik kom nooit meer met de auto in de stad. Je scheurt overal tussendoor, bent als eerste bij het stoplicht weg en zet hem op je bestemming gewoon voor de deur op de stoep. Ze zijn hier in Málaga wel meer gewend scooters en motorfietsen, dus ze zullen niet snel proberen je vast te rijden.
Oelt
Ik heb mijn YBR250 uiteindelijk door omstandigheden een paar maanden later opgehaald dan de bedoeling was, maar wat een feest. Ik heb er in 5 weken 4.500 kilometer mee gereden.
Mijn idee was: als je als nieuwe motorrijder toch van elke motor vindt dat die fantastisch is, zoals jullie op de site een aantal keren zeggen, dan geldt dus ook voor een 250 cc. En inderdaad, ik vermaak me er uitstekend mee. Hij is licht en wendbaar, makkelijk te hanteren en in bedwang te houden. Het zal vast nog wel eens een keertje fout gaan, maar ik heb nog geen enkel moment het gevoel gehad dat ik de motor niet onder controle heb.
Het is goed voor je zelfvertrouwen om te weten dat je op een motor rijdt die niet tot veel meer in staat is dan jij als berijder aankunt. Samen zoeken we onze grenzen op, soms met lichte hartkloppingen als in de bocht het asfalt wel heel erg dichtbij komt, en dan de triomf en de brede glimlach als we dan toch weer soepel de bocht uitrijden.
Ben drie keer heen en weer gereden naar Sevilla. Twee keer in één week naar de top van de Sierra Nevada, over bochtige bergweggetjes weer 2.500 meter afdalen naar zeeniveau en dan langs de oude kustweg terug naar huis. Even een stukje rijden en 400 km op de teller erbij.
Dus ik vond een bedankje voor jullie uitstekende advies wel op z´n plaats. Bij deze dus.
En onze dank ik eveneens groot, want ik kan wel vertellen wat ik uit ervaring weet als rij-instructeur, maar er gaat niets boven verse ervaring van verse rijbewijshouders, die laten zien dat het geen boekenwijsheid is.
En wat een heerlijk plaatje, wat zou ik daar nu graag zitten zeg, mazzelaar, hier was het vanmorgen -4°
Het is al heel vaak gezegd, maar laat ik het ook nog maar een keer doen: wat een fijne site! Heb vanaf donderdag mijn eerste les, maar ben me toch al aan het oriënteren op mijn eerste motor. Heb op deze site al heel veel gelezen over de voorwaarden waar de eerste motor aan moet voldoen. Daar wil ik me ook zeker aan gaan houden. Er zijn al veel types voorbij gekomen, maar over de chopper waar ik gek van ben, heb ik op deze site nog niet veel gelezen. Daarom de vraag: wat vinden jullie van een Kawasaki Vulcan 500 als eerste motor?
Tsja hij staat toch echt wel duidelijk beschreven hoor, niet als Vulcan specifiek, maar wel qua motortype, ga erop zitten en je voelt gelijk al dat hij feitelijk niet geschikt is, want je zakt in een vast positie weg, waardoor je het jezelf per definitie al heel moeilijk maakt.
De Kawa is de beste optie, veel SR’s zijn heel erg oud en vaak in matige stat van onderhoud, en dan is met een schopsteel starten in het huidige opgefokte verkeer, en je motor laten afslaan gebeurt je toch af en toe…
En dan is zo’n knopje echt super handig 😉
Nou, hier is het uiteindelijk -verrassend genoeg- een YBR 250 geworden. Stond voor een mooi prijsje bij m’n dealer, niet te veel kilometers en een half jaar garantie. Overmorgen kan ik ‘m ophalen. Sloom, saai: volgens mij ga ik daar de komende tijd veel plezier aan beleven. En daarna zien we wel weer verder.
Oelt
Zeker, dat is een van de beste motoren om het op te leren, en straks lag je die “stoere” mannen allemaal uit op de bochtige dijkjes en in de ardennen 🙂
Waar hun het vermogen in de weg zit, dans jij heel lichtvoetig door de bochten, en hebben zij het nakijken…
Mijn eerste motor was (en is nog steeds) een CBR 125, de kleine broer in de supersport klasse. Onlangs heb ik voor het eerste op een andere motor gereden, namelijk een Kawasaki ER6. Dat maakte me meteen duidelijk hoeveel verschil er is in motoren, en dan heb ik het niet enkel over vermogen.
De CBR 125 heeft een aantal leuke eigenschappen voor een beginner: weinig vermogen, dus je gaat jezelf niet voorbij rijden, weinig koppel dus je moet veel schakelen (oefenen) om het maximum eruit te halen, niet al te zwaar, dus die kan je gemakkelijk rechthouden als je nog niet zo handig bent bij lage snelheden, kwalitatief een goede motor dus weinig technische problemen en een speels karakter waardoor het niet al te snel saai wordt, ondanks het kleine vermogen.
Er zijn ook een aantal punten om mee op te letten: het is misschien een kleintje, maar het blijft een supersport. Dat betekent dat je voor 95% van de tijd met je voorrem aan’t stoppen bent, het stuur erg vinnig reageert en het kader erg stijf is. Als je dan op een naked bike overstapt, merk je dat je niet gewend bent om die voetrem te gebruiken, hoewel dat toch belangrijker is bij zo’n motor, en dat je meer met sturen moet bezig zijn om dat beest te laten gaan waar je wilt. Je moet je dan veel meer bewust zijn van de stuurtechnieken die hier (http://www.luiemotorfiets.nl/tips/bochten/#sturen) worden uitgelegd. Bij mijn CBR kwam dit precies vanzelf.
Besluit: ik zou de CBR 125 aanraden aan iedereen die wil uittesten of motorrijden iets is voor haar/hem wegens goedkoop, betrouwbaar en bescheiden vermogen. Hou er alleen rekening mee dat je voor een stuk opnieuw moet leren rijden bij het aanschaffen van een ander type motor.
Sektor
Yep, dat is precies onze insteek, als eerste motor, kun je maar beter een ietwat stuurs en onwillig hok hebben, dan zo’n racert die een bocht al invalt als je er alleen maar aan denkt 🙂
Als ik jullie nog even mag lastig vallen:
d’r is weer een retro-brikje gezien door mij:
Zelfde staat en model als op de foto, alleen andere motorzaak.
Kawa GPz400;
bouwjaar 1995, modeljaar volgens mij jaren 80 ergens.
Nog geen 19k gelopen, gebruikssporen nagenoeg afwezig, in de uitlaatbochten zou ik m’n haren kunnen kammen (als ik die nog had).
+: zacht prijsje ondanks niet particulier, weinig km’s en toch retro-look- : 2 cilinders “te veel”, fairings (vd andere kant ze kunnen er volgens mij ook gewoon af als ie om kletterd)
Tsja, het kan niet altijd ideaal zijn,maar dit is eigenlijk wel het andere uiterste van de ideale beginners motor, het is wat men zo mooi noemt ene Pocket Rocket, kortom onderin doet ie niks, maar als je gaat melken, dan gaat ie er opeens vandoor.
En je zit inderdaad met een hoop plastic dat kapot kan, wat de goedkope aanschaf na he eerste parkeer ongelukje wegens te te weinig stuuruitslag al snel teniet doet. Maar goed de keuze ligt uiteindelijk bij jou, ik zou zelfs als deze styling je hart verwarmt op zoek gaan naar en GPZ 305 of GPZ 500 de tweepitter versies, de 305 heeft nog als voordeel de belt aandrijving,scheelt enorm in de onderhouds troep, en rijd naar info van een eigenaar erg mooi rustig, wel opletten dat de belt in goede staat is en geen rafels vertoont…
Ik heb een jaar of twee op een vier-in-lijn gereden (het oermodel XJ600), totdat ik besloot dat ik toch echt een twin-man was 😉
Dat ie onderin niet veel deed vond ik veel vervelender dan dat hij een lekkere eindspurt heeft. Waar je een V-twin (bijv. DL650, SV650N) redelijk lui kunt rijden, moet je een typische viercilinder veel meer op toeren houden. Te laag in de toeren en hij wordt gevoelloos. Ik vond het vermoeiend rijden.
Daar staat tegenover dat ik het geluid en de eindspurt geweldig vond 🙂
(maar motorrijden is veel meer dan hard er vandoor gaan)
Overigens is dat stuurkuipje van die gpz waarschijnlijk zo ontworpen dat het net niet/of nauwelijks het asfalt raakt als je een schuivertje met lage snelheid (!) maakt.
Pommel
Ondertussen staat er een 305 op Speurders (ketting geen riem);
Loopt helaas niet (waarschijnlijk dode accu, verkoper gaat het nog in orde maken zegt ie) en vraagprijs 1250 euro.
Dat lijkt me rijkelijk veel voor een fietsje uit ’85 (30k op de teller)
(“mijn” 400 heeft een vraagprijs van 1200, is 9 jaar en 12k km jonger en staat bij een motozaak (formeel geen garantie maar wel overeenkomstrecht)
Natuurlijk is het altijd wat de gek ervoor geeft maar wat zou een reele richtprijs zijn?
Bas
Voor die 305 als ie niet loopt sloopwaarde zeg 3 a 400 Euro, je weet immers niet hoelang ie al stil staat, en wat er ondertussen allemaal is vastgeroest, iemand met een lopende motor investeert eerst wel een accu lijkt me zo.
Of verteld er netjes bij hoe lang ie stilgestaan heeft, zo heb ik de koper van de Bimota op het hart gedrukt de koppen te lichten *voor* ie hem zou proberen te starten, want die had bijna 10 jaar stilgestaan, en dan gaat er intern alleen van de condens en de oxiderende en verzurende olie best wel wat roesten 🙁
Maar goed dat kun je niet van buiten zien, dus hoelang stond ie al stil is eignelijk de bepalende factor, zat er net ene nieuwe ketting op om de verroeste ketting te verbergen?
Dat is namelijk een weggevertje, als een motor verder in jaren niet gereden heeft, uitgedroogde banden remblokvlekken op de schijven,maar wel een nieuwe ketting, dan is die vervangen omdat de ketting die erop zat helemaal vastgeroest was…
jaha… we hebben een broempert.
Helaas is het geen kawa geworden (die gpz 400 is veuls te mooi om elke dag buiten neer te zetten, die moet een zorgzaam baasje krijgen en die gpz 305 is ws. een “project”)
Daarom heb ik er zo een aangeschaft:
Een ouder besje, schakelen gaat wat zwaar in vergelijking met de lesmoto maar het rijdt nu al (200km) vertrouwd. Pruttelt prima!
En maar zwaaien onderweg…
Bas
Nee de GS is beter, hoe meer klepjes hoe minder koppel onderin, dat heeft Honda proberen op te lossen met de VFR VTEC, waarde helft van de kleppen pas gaat meedoen boven de ~4000 toeren.
De GSX is eigenlijk net als de Kawa een kale Pocketrocket, nog steeds een erg stevig blok, maar laat je er niet te veel door verleiden, want een snelheidsovertreding in de eerste 5 jaar kost je heel snel je rijbewijs.
Een aantal beginners weet al in de eerste maand hun rijbewijs weer in te leveren 🙁
Maar laat je je niet otnmoedigen door mijn genörgel hè, ga er gewoon van genieten, het geleerde in praktijk om te zetten, enne 1 keer per maand even de “kunstjes” doen hè?
Vooral de remoefeningen (voorzichtig opbouwend) goed oefenen,want dat kan van motor tot motor echt enorm verschillen,alleen andere banden scheelt zo een x aantal meters.
Vooral de Oostduitse en Koreaanse banden zijn remwegverlengers…
Maar vooral eerst even ermee wandelen zodat je erachter komt hoe groot de draaicirkel is.
Veel plezier en vertel ook af en toe voor de andere beginners over wat je nou zoal meemaakt en nog steeds moeilijk vind,want er zijn nogal wat rijders die zichzelf daar heel stom voelen, terwijl iedereen toch ooit begonnen is als “stommeling” daar is helemaal niks stom aan,bij mij ging het net als met fietsen, veel jodium op de knietjes 🙂
Heb ook GS uit dezelfde periode proefgereden maar vond ‘m erg sloom. Kan best aan dat ene exemplaar gelegen hebben, heel nieuw is het allemaal niet meer.
Op de GSX ga je wel vlot te hard maar ik weet het binnen de 10 a 15km te houden (is duur zat). Kweenie of dat het door de klepjes komt of omdat ik nu 350cc meer heb dan m’n schakelbrommertje. Overigens kan ik er ook goed rustig mee rijden en ik vind het juist prettig dat het beide kan (60 in z’n 6 of 120 in z’n 3). Tis trouwens de 2 cilinder GSX (ze zijn er ook met 4)
Wandelen had ik tijdens de proefrit al gedaan, niet zozeer om de draaicircel an sich. Wel om te proberen of ik ‘m goed kan handelen (handig achterom zetten bijv.) Voor de (rem)oefeningen moet ik idd maar ’s op een rustige zondag morgen het industrieterrein op. Merkte vanmiddag dat ik de achterrem iets te hard aan tikte… Die glipte eventjes (niet zijwaarts gelukkig en snelheid was er ook al nauwelijks, maar toch).
Bas
Het is ook de *bedoeling* van een goede eerste motor dat ie “sloom” is, zodat je problemen niet met je gas op gaat lossen, maar *leren voorkomen* door zo ver vooruit te kijken dat je de gang erin kunt houden… 😉
Voor wat het waard is; op het brommertje los ik al jaren problemen op zonder het gas (om mee te kunnen rij je nl. al op het toppen van het kunnen). Daar was ik echt een beetje klaar mee; soms is het ook prettig om iets anders te kunnen dan remmen.
Bas
😉
owww… nou heb ik een leuke gezien:
Moto Guzzi V35
Iemand een zinnige opmerking (zowel positief als negatief) over dit soort oude italiaanse besjes?
Bas
Twee opmerkingen: heel erg gaaf, en hou je van sleutelen?
Een oude motor is vooral de moeite waard wanneer je zelf het onderhoud (grotendeels) kunt doen.
Als je toch nieuwer wilt, kijk dan eens naar de retro-modellen die MG tegenwoordig uitbrengt.
Pommel
Ja de V7 is erg goed gelukt, en de nieuwe W800 van Kawa is ook erg mooi en loopt nog mooier, komen ook kwa rijgedrag ook veel meer overeen met wat je als beginner nodig hebt om er echt goed van te kunnen leren.
en weg droom…
tsja, mijn CB50 opknap project loopt nu ook al weer jaren.
Kunnen sleutelen en het leuk vinden zijn wel twee verschillende dingen.
Her en der wat dingen gelezen over oude Guzzi’s en hun perikelen, sorry, temperament. Leuk als extra zodat het geen ramp is mevrouw dienst weigert.
nieuwe droom… de V7… whoepie wat een knappert. Eventjes doorsparen dan maar.
Kijk ik ondertussen maar naar Suzuki’s TU 250 brommertje. Recent, zelfs injectiemotor en (met niet al te hoge verwachtingen) snelweg-proof.
Bas
‘T klinkt als tweetakt, da’t is niet handig,maarde GS500 is ook een doodgewoon ouderwetse motor twee pitten twee wielen, en voor minder dan 1000€ in goede staat te vinden.
snappiknietzo… bedoel je dat de TU als een tweetakt klinkt of dat je denkt dat het een 2T is? (is nl. een 4T 1pittertje in retro-look) Sinds eind nineties op de markt dus een stuk recenter dan al dat ouwe spul dat ik mooi vind.
(waarom heeft Honda nou geen leuk retro model?)
Bas
Ik kende hem niet en was te lui even te zoeken, vroegah (opa vertelt) was de T serie een legendarisch tweetakt racert, heb er nog een in onderdelen in de schuur slingeren 🙂
Ik heb even gekeken nu, en ziet er leuk uit, best wel jammer dat Nederland denkt dat dat te klein is, want er zijn hele mooie 250’s denk ook eens aan de Estrelle, helaas alleen in Duitsland verkocht, maar houd er wel rekening mee dat je daar alleen met de nodige ervaring mee op de snelweg kunt.
Inhalen is namelijk een kwartier van te voren te plannen…
Ja geweldig mooi, maar als beginnersmotor volkomen ongeschikt, 80 PK is gewoon veeeel te veel in beginners handen, dan leer je jezelf onbewust fouten op te lossen met gasgeven, in plaats van vooruitdenken…
Probeer nog maar eens een echt geschikte beginnersmotor te kopen tegenwoordig (wanneer je jong bent en niet op een oud gebakje wilt rondrijden). En aan de andere kant, probeer met je verse A-tje maar eens de verleiding te weerstaan van al dat blinkend moois dat tegenwoordig op marktplaats en bij de motorzaak te koop is.
Zelfs een huidige lesmotor als de Honda CBF600 heeft al 80pk. En dat zou dan een motor zijn “waar je na een paar maanden op uitgekeken bent”. Hetzelfde geldt voor een Kawasaki ER-6 met ruim 70pk.
De realiteit is dat er in Nederland bedroevend weinig no-nonsense motoren op de markt gezet worden die aantrekkelijk en geschikt zijn voor beginners. Iets als een (hypothetische!) YBR-350 of YBR-450 zie ik nog lang niet verschijnen. Sterker nog, zelfs de YBR-250 wordt niet in Nederland geïmporteerd.
Pommel
[Probeer nog maar eens een echt geschikte beginnersmotor te kopen tegenwoordig (wanneer je jong bent en niet op een oud gebakje wilt rondrijden).]
jep… eigenlijk hebben we het best zwaar
[En aan de andere kant, probeer met je verse A-tje maar eens de verleiding te weerstaan van al dat blinkend moois dat tegenwoordig op marktplaats en bij de motorzaak te koop is.]
Valt mee… heeeel veel is:
– boven budget
– niet zuinig genoeg
– lilluk
[Zelfs een huidige lesmotor als de Honda CBF600 heeft al 80pk. En dat zou dan een motor zijn “waar je na een paar maanden op uitgekeken bent”. Hetzelfde geldt voor een Kawasaki ER-6 met ruim 70pk.]
Ah… de ER6, mijn lesmoto. Ik hou me helemaal niet bezig met pk’s maar zou het dan nog meer moeten om er niet op uitgekeken te raken? Ik vind de ER6 al belachelijk hard optrekken (niet alleen vanaf stilstand maar ook bij inhalen op de snelweg). Valt trouwens in alle drie bovengenoemde categorien.
Bas
Een V35 is voor zover ik weet niet echt een problemenmotor, tenminste niet naar Guzzi maatstaven.
Beetje tam, waarschijnlijk goed vergelijkbaar met de TU250, maar daar is eventueel wel wat aan te doen met een groter V50 of V65 blokje
guzzi kennende zal de electro de meeste elend geven.
Gijs
Oh jawel hoor, daar is de W echt een beetje een kultmachine als ooit de SR en XS waren geworden, LSL heeft er iedere intermot weer een prachtige special van staan, en je komt ze regelmatig in het wild tegen…
Dat is ie ook voor normaal gebruik natuurlijk. Wat moet je nou met een motor die 120 kan in zijn één, en waar je met pijn in je botten vanaf stapt wanneer je een uurtje met alleen legale snelheden hebt gereden?
Als je lol wilt hebben op de motor, zoek je het best eentje waarbij bochten rijden met legale snelheden al leuk is, en waarop 100 km-u al best hard lijkt 😉
Pommel
Maar lijkt me een uitstekende fiets om een laptop, documenten, nette schoenen, lunchtrommeltje, regenjas en flesjes water mee te vervoeren inderdaad 😉
Ik hou het wel bij mijn mini-vrachtwagentje 😉
Pommel
Hm, er wordt bij mij in de buurt een Deauville 650 aangeboden voor een aantrekkelijke prijs. Ik lees er verschillende verhalen over, variërend van traag, zwaar en vage versnellingsbak tot comfortabel, zuinig en onverwoestbaar. Mij lijkt het wel wat. Iemand ervaring?
Oelt
Ik dacht als ik het goed heb dat Pommel er eentje heeft, maar bedenk wel dat als ie omvalt omdat je je net vergist er een hoop plastic gekrast of erger raakt.
Kunt beter voor de naakte versie van de deauville gaan, dat de NTV misschien niet echt spectaculair lijkt is precies wat je zoekt, Kosten ze ook niet zo veel:-)
Dat valt mee; de Deauville heeft geïntegreerde valbeugels in de “vleugeltjes”, en beschermstrips op de koffers (de 650 tenminste). Dus tegen schade bij omvallen met lage snelheid is hij behoorlijk beschermd.
De Deauville heeft wel een ander nadeel; hij is flink wat zwaarder dan de kale NTV. Ik denk dat een NTV leuker is als eerste motor, en met een goede kofferset achterop is hij nauwelijks minder praktisch.
De Deauville 650 weegt 230 kilo, zonder vloeistoffen. Dat is bijna 40 kilo meer dan de kale NTV. Ik vind dat voor een eerste motor behoorlijk aan de zware kant.
Pommel
Alles boven de 180 kilo kaal, kun je beter van wegblijven, dat is gewoon erg veel gewicht, en als het om gaat, dan is er geen houden meer aan, hoe lang je benen ook zijn, hoeveel ervaring je ook hebt, je hoeft je voet maar net in een kuil te zetten, en daar ga je, en gooi je zomaar je liefje om, die dat dan helemaal niet lief vindt !
Ik blijf bezig, maar toch weer een vraag :-/
Een Honda CB450s, bj 1990, bijna 70.000km, vraagprijs €1150.- .
2 Jaar geleden uit elkaar geweest en omgebouwd tot ‘scrambler’, wat wil zeggen; handkappen, nieuwe offroad achtige banden (grof profiel maar geen noppen) en nog wat opties. Geen onderhoudshistorie aanwezig verder.
Klinkt als een leuke beginnersfiets, 2 cilinder, 450cc etc. Maar is dat het ook?
Alvast bedankt voor advies!
Allaar
CB450 is de non plus ultra beginners fiets, dat blok is bijna niet kapot te krijgen, als je daar 850 op bied heb je voor weinig heel veel plezier, 1150 is voor een zo oud brik wel erg aan de prijs zeker als ie ook nog eens omgebouwd is, maar goed 1150 is natuurlijk ook nog goed te overzien, wel even goed warm rijden, en dan even je hand liefst met een stuk papier erin achter de uitlaat, of beide uitlaten afhankelijk van uitlaat uitvoering,
Verder natuurlijk alle Bravok dingen even afvinken en al naar gelang verdiskonteren in de prijs.
Ook ik ben nog lessen aan het volgen. Binnen een kleine 2 weken heb ik mijn examen en ik zie het best wel zitten.
Ik heb vandaag een optie genomen op een Triumph Street Triple. Na wat ik op het internet lees over deze motorfiets voor beginners ben ik wat beginnen twijfelen. Zoals de verkoper hem omschreef geeft de motor zijn vermogen vooral in het lage en middel toerental. Uit wat ik in het artikel begrijp is dit juist goed voor een beginner.
Ik ben 33 jaar oud, en heb heel wat ervaring met de auto in het verkeer, ik heb geen idee in welke mate dit meespeelt. Met de auto rijd ik over het algemeen heel defensief, en ik verwacht dat dit ook zo zal zijn met de motorfiets. Ik wil graag ook lessen volgen om mij verder te bekwamen. http://www.motorbeheersing.com was een goeie link die eerder in deze draad gepost werd.
Maandag moet ik beslissen over de Triumph. Ik vind hem echt super om eerlijk te zijn. Hij zit goed en ziet er goed uit. Alleen wat ik op (Engelstalige) fora lees maakt me wat ongerust.
Het zou een hele goede *tweede* motor zijn, ik snap hoe moeilijk het is, ik wilde perse een XT500 als eerste motor, maar mijn veel oudere broer zij dat ik dat niet moest doen, juist omdat die teveel uitlokt tot wilder rijden dan je aankunt.
Je leeftijd is eerder een handicap dan een voordeel gek genoeg, hoe jonger je bent hoe sneller je reflexen, en hoe ouder hoe langzamer je ingesleten gewoonten nog afleert.
Vroeger vielen de meeste slachtoffers onder motorrijders van 18 tot 24,maar nu helaas in de groep 45 tot 50 🙁
En het autorijden heeft eigenlijk nauwelijks voordeel, want je hebt daarin een heel ander perspectief, en daardoor rijd je feitelijk veel risicovoller, en dat zie je dan ook in de statistieken, de meeste doden in het verkeer vallen *door* de autombilisten 64% van de dode motorrijders zijn *aangereden* door een auto.
Je moet echt een hele grote stap gaan maken, van een beveiligde automobilist, naar om het een beetje overtrokken te zeggen, opgejaagd wild. Want tussen al die aardige automobilisten zitten er een aantal die er op uit lijken te zijn door te rijden ten koste van alles, en jou als motorrijder gewoon de kant in drukken.
je moet dus echt heel veel actiever aan het verkeer gaan deelnemen, zeker in het begin zeker niet op de motor stappen als je moe bent of net en moeilijk gesprek hebt gehad, alleen met een leeg hoofd erop stappen, en vol geconcentreerd ver vooruit maar ook in de spiegel en over de schouder.
Na wat nadenken, wat rekenwerk (Zero to 60 MPH is 3 – 4 seconds, or, about enough time to realize you can’t stop smiling. 😉 … zie http://pizzacrusade.blogspot.com/2008/06/smart-fortwo-vs-triumph-street-triple.html) en praten met zowat iedereen die ik ken die met een motor rijd heb ik besloten dat het misschien toch wat vroeg is voor een dergelijk monster. Mijn eerste idee was misschien een Ducati Monster 696, maar ik realiseer me nu pas wat voor een monster de Triumph is.
Het feit dat ik me dat nu pas realiseer zegt denk ik genoeg over mijn kennis en ervaring met motoren. Het blijft een mooi beestje, maar zeker geen beginnersmotor. Nu op zoek naar iets lichter om mee te beginnen. Wie weet leef ik dan wél lang genoeg om nog eens op een Monster te rijden! Wel benieuwd wat ik ga vinden dat me toch een klein beetje aanstaat, en waarmee ik toch eens tot in het Zuiden van Frankrijk kan rijden in de zomer … Als iemand een tip heeft?
In elk geval voor de goeie raad, en ik heb echt bewondering met het geduld dat jullie opbrengen om telkens diezelfde raad te herhalen aan onwetende newbies zoals ik.
Diederik
Op elke motor die technisch ok is moet je naar Zuid-Frankrijk kunnen tuffen. Wellicht zal het op de ene wat sneller gaan dan de andere… maar geraken doe je er.
Bas
Ik heb helemaal nog geen rijbewijs (wel aan het lessen natuurlijk) maar ben alvast een beetje aan het rondneuzen voor de toekomstige moto.
Omdat ik maar een klein opdondertje ben en omdat ik graag wat economisch wil woon/werken kijk ik vooral naar de kleinere cc’s, 250 bijvoorbeeld. Ik neem aan dat de meeste 250cc eenpitters niet al te ontstuimig zijn. Klopt dat?
Voorbeeld hiervan is de Honda CBX250. Maar hier vraag ik mee meteen weer het volgende af: wanneer wordt het een te oude frikandel? Want deze zijn van midden jaren ’80.
Verder ben ik al gewezen op een Kawa ZZR250 (2-pitters, vroege jaren ’90) en heeft Honda verschillende twee cilinder CB’s in een keur van jaargangen. Hebben jullie nog wat suggesties in deze lichte(re) categorie? Alles met veel chroom valt bij voorbaat al af (want dat ik ga echt niet schoonhouden)
Aangezien snelweg niet op de woon/werk route ligt, heb ik ook al een keertje naar een Yamaha TW125 gekeken; maar dat is misschien iets te veel fun.
Groeten,
Bas
Tsja na een aantal keren live getuige te zijn geweest van gelukkig goed afgelopen, nare missers van beginners heb ik me voorgenomen er niet langer een beetje hautain om te gniffelen, maar er wat aan te gaan *doen*
En daar is de site uit ontstaan 🙂
Ik weet nog goed hoe dankbaar ik mijn broertje en zijn vriend Anthonie ben, die mij afraadde om gelijk te gaan kopen wat ik leuk vond, en ik moet er niet aan denken wat er gebeurt was als ik dat wel gedaan had…
En goed advies kun je niet vaak genoeg geven, en we krijgen ook veel beloning voor onze inzet, als ik dan eens samen rijd met iemand die het advies omgezet heeft in een actief leerproces, en dan jaren later echt kan rijden en van de bochtjes genieten.en niet alleen gasgeeft op de rechte stukken.
En ik vind het gewoon mijn taak om een beetje een tegen geluid te laten horen in de orkaan van “groter sneller duurder”, want op de keer beschouwd zijn kleine motoren gewoon veel leuker om te rijden, je bent dan veel meer *bezig* om motor te rijden, uiteraard is het op lange stukken wel vermoeiender zo intensief rijden, maar je zult zelf ooit ervaren dat een 250 echt een enorme Smile geeft.
En op je vraag waarmee je naar zuid frankrijk kunt kan ik kort zijn, met *alles*, ik reed met mijn XT heel Europa rond, en Syl is op der 250 (om het weer te leren na een ongelukje) helemaal naar Transsylvanie midden in Roemenië
Voor ons doen hebben we niet veel gereden omdat Syl toen nog nauwelijks stamina had, maar toch 5000 km ofzo, op ene 250 over de Tatra, door Transylvania en over de Alpen terug…
Ik ben nogsteeds aan het rondkijken naar een motor en kwam een Honda Dominator 650 tegen, kan iemand mij hier iets over vertellen?
Het is een model van 1988, helemaal gerestaureerd (ziet er als nieuw uit..?), ong. 60.000km op de teller. Vraagprijs €1150.- met tanktas en navigatie. Moet alleen stationair koud worden afgesteld omdat hij wel eens afslaat.
Ik ben beginnend motorrijder en student dus onderhoudskosten zijn een belangrijk punt van aandacht voor mij. En uiteraard moet hij op 25kw kunnen en goed rijden ;-).
Iemand met ervaring?
Bedankt alvast! 🙂
Allaar
Teveel helaas, als een Domi, of welke andere eenpitter van Honda op basis van dat RFVC blokconcept slecht stationair loopt, loop er dan maar met een hele grote boog omheen, want dan zit met grote waarschijnlijkheid de rechter uitlaatzitting los in de kop, bekend probleem veroorzaakt door de automatische decompressie die niet altijd vrij komt op leeftijd, en de klep dan niet meer helemaal laat sluiten, waardoor de rechteruitlaatzitting vergloeit en zich loswerkt uit de kop !
Ik ken iemand die haar kop inmiddels de vervangkoppen en lijmpogingen meegerekend al 6 keer heeft gerepareerd. De oorzaak heb ik ooit bij de XR van Marc ontdekt, bijna iedere keer dat we de ardennen indoken viel ie ergens stil, krneg niet meer te starten, tot ie afgekoeld was, dan eerst een paar loze trappen en dan opeens weer goede compressie (zitting terug op zijn plek gedrukt) toen mee naar een brabantse crossboer, en die zei gelijk “sloop die automatische kleplichter er maar af en zoek een nieuwe kop”
Dus ofschoon Honda erg betrouwbare motoren kan maken, hebben ze ook de neiging een miskleun heel lang te negeren, denk daarbij ook aan de VF/Magna lijn, jarenlang problemen met de nokkenassen. Pas bij de VFR echt opgelost. Dus als je geen geld hebt, koop dan vooral geen Honda eenpitter (ook geen Kawa btw) dan kun je beter opzoek naar een Suzuki DR600 die zijn weer zo’n beetje zo betrouwbaar als de XT500 maar dan van fatsoenlijk remmenwinkel voorzien. (de oudere DR400/SP370 zijn weer absolute rommel)
Maar blijf je wel bewust van de nadelen op psychischsociaal vlak want die brommers verleiden erg tot onaangepast gedrag 🙂
Wat zou ik toch zonder luiemotorfiets.nl moeten! Bedankt weer voor het advies! 🙂
Wat betreft het psychologische effect van een dergelijke motor op een knul van 20.. Ik hoop dat ik sterker ben dan dat! En anders zal ik mijn ouders dat in ieder geval wijs proberen te maken 😉
Gr.
Allaar
Ik neig heel erg naar een all-roader, BMW F650 GS (alleen zijn de 2cil. modellen voor mij wat te duur) en de Honda Transalp 600, ik lees hierover dat deze ook zeer geschikt is voor een beginner, 2cil. niet teveel vermogen. Klopt dit? Als ik kan kiezen tussen een CB500 of een Transalp zou ik voor een transalp gaan!
Een Suzuki GS500 valt af, die vind ik wat klein. Over de Kawasaki ER-5 lees ik niet zoveel, maar die zijn wel goed te betalen! (2005 model voor 2500.-).
Allaar
Klinkt goed in deze tijd van oplopende werkeloosheid, gefeliciteerd.
Als je al perse de moeilijke weg wilt gaan, kies dan voor de transalp, want de F650 (ook de nieuwe) kennen nogal een hoop (blijvende) kinderziekten, veelvuldig kapotte ECU’s spaken die spontaan breken en nog wat kleine niet zo fraaie zaken.
En de al wat ouderen onder ons weten precies wanneer iemand zijn motor verkoopt, namelijk als er kosten aankomen…
Dus kies dan voor de Transalp, maar ga dan wel eerst goed je remoefeningen herhalen, want zo’n l;lange duikende voorvork, is een heel ander soort remmen dan met een lesmotor, doordat die veer eerst tijd nodig heeft om in te veren, kun je gedurende dat inveren heel makkelijk teveel remmen, en dan doet hij *piieeep* of als je echt te snel knijpt, gewoon glip…
Dat je over de ER5 niets hoort kan maar 1 ding betekenen, dat ie precies goed is 🙂
Geen klachten, dus kwalitatief goed, en niets aan, dus ook niet op de een of andere manier spectaculair, kortom alles aan spectakel met van de bestuurder komen…
Een ideale beginnersfiets dus 😉
EN die prijs moet je echt heel erg mee laten wegen, want dat houd in dat je als je hem weer verkoopt dat dat ongeveer voor *dezelfde* prijs kan, je rijd dus je eerste jaar gratis, en *als* je er dan op uitgekeken raakt, of je vind het niks, dan kun je je er prijstechnisch geen buil aan vallen, en hem snel weer verkopen.
Ga je daarentegen investeren in een dure BMW, dan kan dat wel eens tot nare verassingen leiden, zeker nu BMW zelf de markt gaat bederven met een Chinese versie van de F650 eenpitter, de G650, die omdat ie volledig in longchen gebouwd word maar 6500€ gaat kosten (dankzij de kinderarbeid :-((( ) en kun je zomaar een hele boel geld in je garage hebben staan waar je niks meer mee kan.
Eigenlijk moet je aan je eerste fiets niet meer dan zeg 2000 uitgeven, besteed de rest maar aan goede kleding, dat is veel belangrijker !
Hmm, dan kies ik toch voor verstand en ga ik kijken naar CB500 of ER-5.
Morgen naar de lokale (Honda) dealer, daar staat vast wel een leuke CB500 o.i.d!
Fijn weekend en wederom bedankt!
Allaar
Even een repost, voor als je zo gaat kopen, het is *nu* trouwens de beste tijd om te kopen, mensen zitten nog op zwart zaad door de Kerst, en er is geen vraag naar motoren, dus je kunt lekker pingelen 🙂
Tsja het zijn oerbetrouwbare bakkies die al bijna 30 jaar nagenoeg ongewijzigd gebouwd worden, ik weet zelfs eens specifieke zwakke punten, behalve dan de oubollige styling die Suzuki zo eigen is 🙂
En een hele grove prijsbepaling is ieder jaar leeftijd is 12% van de prijs af en dat ieder jaar weer van de dan ontstane prijs (12% van 88% af in jaar 2 etc.) 5 jaar is plm. 60% van nieuwwaarde 10 jaar oud is plm. 31% 15 jaar 16% 20 = 9% etc, veel oude gebakjes worden dus eigenlijk veel te duur verkocht. (al zijn er wel klassiekers die een eigen waarde hebben, daar is het wat de gek er voor geeft).
Hier een tabelletje met de standaard afschrijvings systematiek, vermenigvuldig het bedrag bij het bouwjaar met de nieuwwaarde van de uitgekozen fiets in duizendtallen en je weet de kale dagwaarde, de werkelijke dagwaarde ontdaan van de vaak heftige “wat de gek er voor geeft” dealer en marktplaats opportunisten…
1000 € 0de jaar Deel de nieuwprijs door 1000...
875 1ste jaar Kijk naar het bouwjaar om te weten hoe oud hij is
766 2de jaar Zoek in de tabel die leeftijd, en schrijf die waarde op
670 3de jaar Vermenigvuldig dat met de toenmalige Nieuwprijs gedeeld door 1000.
586 4de jaar Wel even eerst omrekenen naar Euro''s...
513 5de jaar
449 6de jaar
393 7de jaar
344 8ste jaar
301 9de jaar
263 10de jaar
230 11de jaar
201 12de jaar Stel je Motor kostte in 1997; 5500 €, dat is 5,5 x 1000
176 13de jaar Dagwaarde word dan 5,5 x 201 € = 1155 €, duidelijk?
154 14de jaar
135 15de jaar
118 16de jaar
103 17de jaar
90 18de jaar
79 19de jaar
69 20ste jaar
Sommige speciale klassiekers hebben een hoge restwaarde die je daar nog bij op kunt tellen, afhankelijk van de originaliteit van de motor, echter lijkt het er wel op dat sommige verkopers denken dat alle motoren opeens klassieker zijn als ze ouder dan 10 worden, en zo werkt het dus niet 🙂
Die klassiekers hebben aleen die hoge restwaarde als ze 100% origineel zijn, en dat zie je helaas maar hoogst zelden, en de GS is dan wel een klassieker qua leeftijd, maar verder heeft ie designtechnisch danwel romantisch geen noemenswaardige economische restwaarde. Een Vincent daarentegen heeft dat uiteraard wel en daar gaat deze tabel dus niet voor op.
Ik woon in Spanje en heb hier ook mij motorrijbewijs gehaald. Hier geldt voor iedereen de beperking van 34 PK gedurende de eerste twee jaar, ongeacht je leeftijd. Ik ben dus maar op mijn Yamaha YBR125 blijven rijden. Over drie maanden loopt mijn beperking af en het wordt dus tijd voor iets anders.
Ik woon op het ‘platteland’ van Andalusië, midden in het niks. Vanaf mijn huis rijd ik 3 kilometer over zandpaden naar de dichtstbijzijnde asfaltweg. Ik maak veel ritten over secundaire wegen in de buurt, zeg maar tot zo’n 50 kilometer van huis. Maar ik rij ook regelmatig naar Sevilla, en dat is heen en weer toch 400 kilometer.
Al sinds ik mijn rijbewijs heb, zit ik te denken aan een tweedehands Transalp 650. Zo af en toe word ik wel verliefd op iets anders, maar eigenlijk kom ik hier steeds weer op terug. Hij lijkt me ideaal: gemaakt voor on- en off-road, niet te veel vermogen, tweecilinder, lekker rechtop en hoog. Is dit een goede keuze? En kan ik met die Transalp ook zonder problemen op vakantie? Of hebben jullie betere suggesties?
Oelt
Als je kijkt wat een oud transalpje nog maar kost en hoe rete betrouwbaar die dingen zijn, kan ik echt niets beters verzinnen, tuurlijk een Tenere is moderner zuiniger en stuurt beter, maar als je dan kijkt naar de enorme berg extra geld die het kost, haal je dat er niet snel uit.
De (oude) Transalp is de meest miskende motorfiets ooit, kapot geschreven omdat ie zogenaamd te slap zou zijn, maar als je aan die PK’s niet genoeg hebt in het dagelijks leven, ben je eigenlijk gewoon *verwend* 🙂
Prima keuze dus, en er zijn mensen die er de wereld mee rond rijden, dus even naar Sevilla is geen enkel probleem, zelfs niet vanuit NL 🙂
Op zich een oud beestje met een relatief hoge kilometerstand, maar hij ziet er goed uit en als ik de advertentie mag geloven is er een hoop aan versleuteld. Groot voordeel voor mij is natuurlijk de prijs, in vergelijking tot de GS500 uit 2006 (uit mijn eerdere posts hierboven).
Ik vind het erg lastig, goedkoop is duurkoop zeggen ze wel eens.. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd op te gaan.
Wat is jullie advies; wat meer betalen voor een nieuwer model of een oud beestje voor ‘weinig’ ?
Allaar
Je weet het eigenlijk nooit, al is het stationair lopen vaak niet meer dan een stel inlaatrubbers bij zulke oude beestjes, die worden nogal eens vergeten 🙂
Want die jongeling kan wel altijd volgas zijn gereden bijvoorbeeld, zelfs bij een motorzaak ben je nogal eens de kat in de zak koper inplaats van de spekkoper,omdat zij ook niet weten *hoe* iemand de kilometers heeft gereden
Dat werkt inderdaad het beste, ene oude rot die achterlijke gebakjes op een kilometer afstand herkent 🙂
Maar als die jongen hem pas een half jaar heeft, wie heeft hem dan opgeknapt, gewoon effe doorvragen
De vorige eigenaar had hem voor zijn vriendin gekocht en opgeknapt, de relatie ging kapot en zo kwam de motor in mei van dit jaar bij de huidige eigenaar. Die kocht de motor omdat ze het seizoen nog wilde rijden maar geen ruim budget had. nu heeft ze een ruimer budget en een nieuwe motor gekocht voor 2011.
Dat is het verhaal ;-).
Ik ga eens naar zo’n ‘oude rot’ zoeken!
Allaar
Ik vroeg mij af hoe representatief de kilometerstand van een (wat oudere) motor is.
Ik heb een GS500 gezien van 2001 met ruim 25.000 km op de teller. Dat lijkt mij voor een motor van 9 jaar wel heel weinig, het is realistischer als dit bijvoorbeeld 125.000 zou zijn. Uiteraard is het altijd handig om naar de onderhoudshistorie te vragen, maar als dit geen antwoord oplevert?
Ik heb op dit moment twee leuke GS500 gezien;
– De eerste zoals hier boven beschreven: bouwjaar 2001, ruim 25.000km gereden (?), vraagprijs €1899,99 bij een particulier.
– De tweede is ook een GS500: Bouwjaar 2006, ruim 55.500km gereden, vraagprijs €2450.- (excl. €250 kosten rijklaar maken.) bij een dealer.
Staat van onderhoud is bij beide goed, als ik de advertenties moet geloven ;-). Dit moet ik uiteraard zelf nog bekijken.
Is de GS van 2006 de forse meerprijs waard? Ik hoop wel dat er nog over de prijs te onderhandelen valt!
Gr. Allard
Allaar
Een km stand van 25000 is laag voor een motor van 9 jaar oud, maar niet uitzonderlijk.
Ik vind een meerprijs van 550 euro voor een motor die 5 jaar jonger is niet fors hoor! Zeker als je hem dan bij een dealer koopt.Als je bij die dealer ook nog garantie krijgt, is dat zeker het overwegen waard. En als je niks in te ruilen hebt, kan je misschien inderdaad iets van de prijs afpraten.
Grtz.
Pleister
Bij de 2006 GS500 komt ook nog €195.- kosten rijklaar maken en er moet nog een 25kw kit op.
Al met al €2645.- (excl. 25kw kit), 10% moet er altijd af te praten zijn. Mijn richtprijs is €2200.- en wil max. €2400.- uitgeven. Ben ik reëel?
Thnx!
Allaar
Meer dan, ik vind dat een forse prijs voor een oud gebakje waar weinig vraag naar is 🙂
Zeker die oude zou eerder 1250 mogen kosten.
Dealers zijn altijd duur, daar zijn het dealers voor al dat glas verwarmen kost immers klappen met geld 🙂
Is het redelijk om te stellen dat een Yamaha Tricker goedkoper is om te houden dan een Suzuki GS500 of Honda CB500? En dan doel ik op het onderhoud; kosten van onderdelen, eventuele reparaties en regelmaat van onderhoud.
Dit is voor mij een belangrijk punt als ik straks serieus naar een motor ga kijken ;-).
Allaar
Het maakt heel weinig uit, de Tricker is goedkoper met de benzine, loopt 1:32 gemiddeld bij normaal gebruik, maar door zijn extreem lichte gewicht eet ie wel wat meer achterbanden, verder moet je er met de tricker wel rekening mee houden dat iemand achterop meenemen, wel een hechte liefdesband vereist, want achterop is niet echt comfy.
Daarentegen is ie qua onderhoud verder waanzinnig goedkoop, beurtje eens in de 10.000 kilometer, kettingsetje 130€ en der gaat maar 1,5 liter olie in bij zo’n beurtje, en de onzen, gebruikten dat alleen om te smeren, dus hoefde nooit bijgevuld.
Nadeel is wel, en dat is zeker voor beginners denk ik een aanzienlijk, automobilsten zien je voor brommertje aan, en sommigen reageren heel agressief als je ze in haalt, alsof ze zich vernederd voelen…
Dus de GS500 vooral is in mijn ogen de beste keus, de CB500 is eigenlijk een wolfje in schaapskleren, dus ik zou zeggen GS500 op 1 dan de Tricker, dan de CB, in orde van leerzaamheid in combinatie met intrinsieke veiligheid. GS heeft dacht ik nog iedere 6000 een beurtje nodig, maar is weer veel zuiniger met zijn bandjes, en die blokjes gaan nooit kapot.
CB is ook 10.000 per beurt, maar is als je hem leert kennen vooral duurder bij het CJIB 🙂
Bedankt voor het uitgebreide antwoord!
Ik les op een CB500, volgens mij met een 25Kw kitje erop, ik moet zeggen dat die goed bevalt maar dan kies ik inderdaad een Suzuki boven de Honda.
Ik heb wel gemerkt dat de aanschaf van een GS500 ‘goedkoper’ is, voor €2.500.- (bouwjaar 2002-2006) zijn ze veel te krijgen, terwijl je voor een Tricker snel €3000.- neertelt. Er valt vast nog wel wat te onderhandelen uiteraard, maar dan zal het een GS500 worden!
Vertel ze eens dat er meer mensen van een trapje of stoel in huis hun dood tegemoet vallen dan dat er motorrijders sterven, er zijn zelfs in nederland 2x zoveel mensen die zelfmoord plegen dan dat er doden in het verkeer vallen , en in mijn ervaring is een motor een ideaal medicijn tegen somberheid 🙂
Bedankt voor al de nuttige info!
ik wil zelf beginnen rijden en heb mijn oog laten vallen op een honda magna 700cc van 1986.
Denkt u dat deze motor geschikt is voor een starter?
Ik heb de neiging om nee te zeggen nadat hier alles te hebben gelezen maar had het graag van u gehoord.
vriendelijke groeten
Christophe
Nou dan zeggen wij ook Nee 🙂
Is inderdaad een nogal eigenzinnige fiets die erg makkelijk in korte bochtjes aan de grond loopt, en als 4-pitter chopper eigenlijk precies alles in zich verenigd wat ongeschikt is als beginners fiets.
Heel handig, al die tips, maar ik mis er nog eentje: ga eerst eens een paar keer een motor huren om te kijken hoe het bevalt om erop te rijden, dan kun je pas echt een goede keuze maken uit het aanbod.
Heb ik zelf ook gedaan en ik ontdekte dat ik mijn droommotor helemaal niet lekker vond rijden. Uiteindelijk heb ik zo’n zelfde brombeest gekocht als waar ik op gelesd heb…
Patricia
Het lastige van at advies is dat, zoals de dealer zei bij wie ik m’n eerste motor kocht, na je lesmotor vrijwel alle motoren helemaal geweldig zullen aanvoelen. Het is, met andere woorden, heel moeilijk om je daar op te baseren, omdat je zo weinig referentiemateriaal hebt.
Heel mooi dus dat het bij jou wel iets goeds heeft opgeleverd!
Ik heb drie vragen over twee verschillende motoren! 😉
De eerste heeft betrekking tot de Yamaha Tricker, ik vraag me af of er nog wel voldoende onderdelen te krijgen zijn om deze motor te kunnen onderhouden. Aangezien het een redelijk schaars model is en hij niet meer wordt gemaakt (toch?)
Tweede vraag over de Tricker, ik ben 1.82 en heb lange benen, is de Tricker niet wat aan de kleine kant voor mij? Ik zag gister iemand voorbij komen hier in Nijmegen en die had zijn knieën in een hoek die bij langere ritten ongetwijfeld ongemakkelijk gaat zijn! Ik ben me er van bewust dat het een veredelde Trialbike is, dus niet zo gek dat hij laag is, maar toch, hoe rijdt dit?
Derde vraag, is een Yamaha XTZ 660 Tenere (1994) geschikt als een beginners motor? Heeft er misschien iemand ervaring met een vergelijkbaar model uit deze periode ?
Twee heel verschillende motoren als potentiële kandidaat, maar daar is een goede reden voor.
A. Ik weet nog niet of ik mijn A’tje ga halen voor mijn 21e verjaardag in februari of daarna (CBR moet mij nogsteeds medisch goedkeuren.. Ben inmiddels al €300.- verder).
B. De kosten! De Tricker is veel betaalbaarder voor mij als student. Voordeel van de Tenere is wel dat ik daarmee natuurlijk veel beter op vakantie zou kunnen, nadeel is dan weer dat hij duurder zal zijn in onderhoud.
De onderdelen voorziening is geen enkel probleem, Yamaha is verplicht 10 jaar lang onderdelen te leveren *nadat* een motor uit productie gaat, en de Tricker word weliswaar hier niet meer verkocht, maar is nog gewoon in Productie, en bovendien gebaseerd op de XT250 Serow.
Wat betreft het erop zitten is dat geen probleem, zolang je maar geen AOV (m/v) mee wilt nemen 🙂
Als je als ieltje debieltje op de motor gaat zitten is het geen gezicht:
Maar ga je daarentegen gewoon lekker zitten is het de ideale funbike, ware het niet dat met een V-Max van 120 het op de snelweg geen pretje is, maar goed daar heb je toch eigenlijk niks te zoeken op vakantie 🙂
Ik rijd veelvuldig rond op de Tricker, en niet alleen omdat ie zo ongelooflijk zuinig is, maar ook gewoon voor de lol, je pakt hem eigenlijk net zo makkelijk als een fiets, alleen hoef je niet te zweten.
En ik heb een Tenere 1200 ter beschikking…
De XT660 oude model daar moet je een beetje mee oppassen dat baseert op de oude 600 onderblok als ik me niet vergis en die hebben niet zo’n beste 5de versnelling…
Is uiteraard wel veel beter geschikt voor Vakantie werk, want met een 250 de Stelvio bedwingen is een uitdaging in in je spiegels kijken 🙂
Dat is nog eens een duidelijk antwoord! Helemaal super, bedankt!
Nog even een vraag over de Tricker. Met wat voor bedragen moet ik per jaar rekening houden m.b.t. het onderhoud? En dan doel ik voornamelijk op het vervangen van banden en overige versleten onderdelen?
Allaar
Eens in de tienduizend een beurtje, met anderhalve liter olie en ene filtertje, een paar bandjes van 180€ voor een setje, en afhankelijk van het onderhoud en gebruik af en toe een kettingsetje ad 130€
Dan zat ik daar met mijn schatting van €500.- per jaar nogal ruim dus.
Klinkt allemaal erg aantrekkelijk goed betaalbaar voor een leuke beginnersfiets!
Wat een informatieve site is dit. Mijn complimenten. En de rijverslagen met de twee motoren vind in een goede verbetering. Nu mijn vraag: Ik wil als startmotor een Suzuki V-Strom 650 aanschaffen . ABS is vanzelfsprekend. Ik heb mijn oog laten vallen op een V-Strom 650 A of een V-Strom Black Rhino 650. Wat denken jullie ? Een goede start voor een beginnende 50-er?
Bommel
Je zou slechter kunnen kiezen dan een V-Strom. ABS heeft voor- en nadelen; zodra je er op gaat vertrouwen is het veiligheidsvoordeel al weer grotendeels verdwenen.
Ik ben gek op V-Twin blokken, en sowieso op motoren met een echt twin-karakter. En daar zit je met de DL650 ook wel goed.
Pommel
Ik ben zelf ook een groot liefhebber van V-Twins en mijn ervaring mat het SV broertje was uitermate positief.
Besef wel dat een V-Strom wat hoger op de poten staat en dan dus ook wat makkelijker omlazert als je net niet stilstaat 😉
Ik besliste om te gaan motorrijden en kwam zo op deze (geweldige) site terecht.
Aangezien ik de motor zowel zomer als winter zou willen gebruiken voor woon-werkverkeer, zijn comfort (zithouding) en bescherming tegen de elementen en betrouwbaarheid voor mij relevantere criteria dan snelheid en vermogen. Een tourmotor leek me daarom voor mij het meest geschikt door de hoge windschermen en de betere bescherming van de benen. Maar aangezien deze motoren over het algemeen zwaar zijn (gewicht en vermogen (en prijs)) komen ze niet in aanmerking voor een beginner.
Na het lezen van deze site nam ik me voor om, na het halen van mijn rijbewijs uit te kijken, naar een (tweedehands) BMW F 650 GS.
Ik ben deze week naar een BMW-garage gegaan om deze motor eens van dichtbij te zien. Jammer genoeg hadden alleen een nieuwe F 800 GS staan en een 2dehands F 800 R.
De verkoper argumenteerde dat de F800R ook een goede opstapper zou zijn (zelfde blok als de 650) en dat hij het voordeel had dat ik met de 800 beter zou kunnen volgen als ik in groep zou rijden.
Ik heb volgende vragen:
– Komt de F800R in aanmerking als eerste motor?
– Welke zijn de verschillen tussen de 650 GS en 800 R of welke raden jullie aan voor het dagelijks woon-werkverkeer?
– Hoeveel (meer) comfort levert een windscherm van 400 mm tov geen of het kleine “sport”windscherm van BMW (dat juist de tellers dekt)? Niets, een beetje, veel?
– Verlies ik een model van een ander merk uit het oog?
Hans
Ik las op een forum dat het erg lastig is om voor de Yamaha Tricker aan onderdelen te komen, klopt dit?
Het lijkt me een leuker beginners motor, alleen zou dat wel een groot nadeel zijn!
Verder goede suggesties! Ik ben al aan het rondneuzen!
Allard
Hallo allemaal,
ik heb, hoewel ik wel wat van de (eigenlijk vele) verschillen weet, toch een vraag over Kawasaki W 650(2001) OF Triumph Bonneville T100 (2005) als eerste motor? Wat is jullie mening/advies? Er zit ook een prijsverschil van E1000 tot E1300 tussen (Triumph voor rond de E5000), en eigenlijk wilde ik mijn budget op rond de E4000,- stellen (Kawa)…. dus dat speelt eigenlijk wel iets mee. De Triumph spreekt mij wat meer aan door uiterlijk, (iets meer pk, maar daar gaat het mij helemaal niet om).
Tot slot: Ik heb nog wel eens gelezen dat de Bonneville technisch problemen had, maar dat geldt toch niet voor deze nieuwere van de afgelopen jaren? Alvast bedankt!
hartelijke groet, Roman
Tsja voor de technische betrouwbaarheid kun je beter een specifiek modelforum lezen, we hebben immers slecht met een relatief beperkt aantal motoren echte duurtest ervaring.
Ik denk dat het elkaar niet veel zal ontlopen, triumph heeft immers de opzet van hun fabrieken en veel van de kennis uitgerekend van Kawa gekocht toen Hinckley opstartte, maar inmiddels hebben ze alweer jaren een eigen ontwikkelafdeling en voor zover ik weet niets meer met Kawa te maken.
De W650 is in Duitsland erg populair,en ik ben ene aantal keren eigenaren tegengekomen, en die waren stuk voor stuk erg tevreden, dus technisch een betrouwbaar beestje.
Persoonlijk vind ik hem ook mooier,omdat de Triumph wel erg lomp overkomt, maar dat komt ten dele omdat ik de oude t150 zo goed ken, en dat was een heel rank en licht misschien, die eigenlijk voornamelijk een slechte naam kreeg door de “sleutelaars” die hem “verbeterden”
Wat als eerste motor juist ene belangrijk aspect is, is dat “gebrekkige” vermogen, dat voorkomt dat je inschattingsfouten op gaat lossen met gasgeven, het dwingt je tot beter opletten.
Eigenlijk zou je het met racefietsen kunne vergelijken, stel je wilt trainen… pak je dan die fiets van 8000€ met aerodynamisch carbonframe, of juist die ouwe Koga met al zijn buitenliggende kabels en open brackets?
Wil je goed leren rijden, neem dan een niet te zware beetje astmatische fiets, wil je alleen maar ene beetje op een mooie zomerdag genieten, neem dan een luxemodel.
Even iets over de kawasaki W650. Ik heb hem nu 5 jaar in mijn bezit en ben er heel tevreden over.
Maak af en toe lange ritten van 500-1200km en ik moet zeggen dat de kawasaki w 650 een prima motor is met een goede zit.
Loopt goed met een snelheid van 0ngeveer 110-130 km op de snelweg en goed sturend op kleine wegen bij een snelheid van 60-80 km. De motor is geschikt voor beginners en oudere motorrijders.
Het is een aanrader.
Gr.Rikus.
Hallo! ben relatief nieuw vwb het motorrijden en wil eigenijk ’s een motor huren en evt ook kopen. Nu ben ik niet zo heel lang (1.63) en dus zijn er maar weinig motoren die geschikt zijn. Wat huurmotoren betreft is er eigenlijk maar een laag genoeg en dat is een Ducati M696 (zithoogte van 77 cm). Is dit wat als beginner, of absoluut niet? En stel dat ik zou willen kopen: is een Ducati M600 of 620 dan evt. een optie?
Alvast bedankt!
Huren is sowieso lastig: het duurt lang voor je een beetje aan een motor bent gewend.
Verreweg het beste is om te beginnen op een goedkoop tweedehandsje.
Wat de Ducati Monster betreft: die staat nog op ons lijstje van motoren die we nog een keer willen testen om er een pagina over te schrijven 😉 Hij is, als je hem vergelijkt met de Moto Guzzi V7, meer op topsnelheid getuned dan die, maar hoe hij in de praktijk rijdt, voor een beginner, dat kunnen we natuurlijk pas echt zeggen als we dat zelf hebben getest. Hij lijkt in eerste instantie niet direct voor de hand te liggen als een eerste motor.
Iemand hier heeft mij enorm verliefd gemaakt op de Kawasaki Estrella.. Na wat nader onderzoek blijkt het wel een eencylinder te zijn en het gewicht is plusminus 150 kilo. Is dit te veel gevraagd voor een beginnende vrouwelijke rijder? Ik ben 1,80 lang en weeg 60 kilo voor de verdere info.. groetjes Kelly
Een eencylinder is iets lastiger als een tweecylinder (reageert bruusker op gas open of dicht, en je kunt er minder gemakkelijk erg langzaam mee rijden bij manouvreren).
Maar verder lijkt het me een erg plezierige eerste motor (en je verliefdheid kan ik me goed voorstellen).
Dat gewicht is perfect: de meeste motoren zijn veel zwaarder, en een motor met een laag gewicht is erg plezierig.
Ik ben gestart met een Yamaha xj900f uit 1988. Kost een drol, oerdegelijk en meer dan genoeg vermogen. Het is een vier cilinder, en nadat ik de vering het laten vervangen (het was net een hobbelpaard) heb ik een heerlijke motor. Ik vind het nog een mooi ding ook.
Al met al voel ik me dus lekker zeker op een 4 cilinder. Eerlijk gezegd, een aanrader en rijd er na 1,5 jaar nog steeds met plezier op. Vooral filerijden gaat lekker omdat de motor erg smal is.
Groet,
Remco
Moet je eens zo’n YBRretje uitproberen, dan is Filerijden helemaal lachen gieren brullen, want zelfs als ze je opzettelijk vast proberen te rijden pas je er nog tussendoor 🙂
Ik ga regelmatig met de Tricker naar M’streech, en dan is het echt hilarisch om de blik op de gezichten van die gelukkig zeer zeldzame eikeltjes te zien 🙂
Klopt, ik kom nooit meer met de auto in de stad. Je scheurt overal tussendoor, bent als eerste bij het stoplicht weg en zet hem op je bestemming gewoon voor de deur op de stoep. Ze zijn hier in Málaga wel meer gewend scooters en motorfietsen, dus ze zullen niet snel proberen je vast te rijden.
Oelt
Ik heb mijn YBR250 uiteindelijk door omstandigheden een paar maanden later opgehaald dan de bedoeling was, maar wat een feest. Ik heb er in 5 weken 4.500 kilometer mee gereden.
Mijn idee was: als je als nieuwe motorrijder toch van elke motor vindt dat die fantastisch is, zoals jullie op de site een aantal keren zeggen, dan geldt dus ook voor een 250 cc. En inderdaad, ik vermaak me er uitstekend mee. Hij is licht en wendbaar, makkelijk te hanteren en in bedwang te houden. Het zal vast nog wel eens een keertje fout gaan, maar ik heb nog geen enkel moment het gevoel gehad dat ik de motor niet onder controle heb.
Het is goed voor je zelfvertrouwen om te weten dat je op een motor rijdt die niet tot veel meer in staat is dan jij als berijder aankunt. Samen zoeken we onze grenzen op, soms met lichte hartkloppingen als in de bocht het asfalt wel heel erg dichtbij komt, en dan de triomf en de brede glimlach als we dan toch weer soepel de bocht uitrijden.
Ben drie keer heen en weer gereden naar Sevilla. Twee keer in één week naar de top van de Sierra Nevada, over bochtige bergweggetjes weer 2.500 meter afdalen naar zeeniveau en dan langs de oude kustweg terug naar huis. Even een stukje rijden en 400 km op de teller erbij.
Dus ik vond een bedankje voor jullie uitstekende advies wel op z´n plaats. Bij deze dus.
Oelt
En onze dank ik eveneens groot, want ik kan wel vertellen wat ik uit ervaring weet als rij-instructeur, maar er gaat niets boven verse ervaring van verse rijbewijshouders, die laten zien dat het geen boekenwijsheid is.
En wat een heerlijk plaatje, wat zou ik daar nu graag zitten zeg, mazzelaar, hier was het vanmorgen -4°
Het is al heel vaak gezegd, maar laat ik het ook nog maar een keer doen: wat een fijne site! Heb vanaf donderdag mijn eerste les, maar ben me toch al aan het oriënteren op mijn eerste motor. Heb op deze site al heel veel gelezen over de voorwaarden waar de eerste motor aan moet voldoen. Daar wil ik me ook zeker aan gaan houden. Er zijn al veel types voorbij gekomen, maar over de chopper waar ik gek van ben, heb ik op deze site nog niet veel gelezen. Daarom de vraag: wat vinden jullie van een Kawasaki Vulcan 500 als eerste motor?
Ik hoor het graag!
Victor
Tsja hij staat toch echt wel duidelijk beschreven hoor, niet als Vulcan specifiek, maar wel qua motortype, ga erop zitten en je voelt gelijk al dat hij feitelijk niet geschikt is, want je zakt in een vast positie weg, waardoor je het jezelf per definitie al heel moeilijk maakt.
We hebben het begrip Cruiser genomen, omdat dat tegenwoordig de meest verkochte sjopper is 🙂
http://www.luiemotorfiets.nl/motoren/eerstemotor/#eisen
Mmmm, dan moet het toch maar een tweede fiets worden. Qua eerste motor, welke kan ik het beste kiezen; de Yamaha SR500 of de Kawasaki W650?
Victor
De Kawa is de beste optie, veel SR’s zijn heel erg oud en vaak in matige stat van onderhoud, en dan is met een schopsteel starten in het huidige opgefokte verkeer, en je motor laten afslaan gebeurt je toch af en toe…
En dan is zo’n knopje echt super handig 😉
Nou, hier is het uiteindelijk -verrassend genoeg- een YBR 250 geworden. Stond voor een mooi prijsje bij m’n dealer, niet te veel kilometers en een half jaar garantie. Overmorgen kan ik ‘m ophalen. Sloom, saai: volgens mij ga ik daar de komende tijd veel plezier aan beleven. En daarna zien we wel weer verder.
Oelt
Zeker, dat is een van de beste motoren om het op te leren, en straks lag je die “stoere” mannen allemaal uit op de bochtige dijkjes en in de ardennen 🙂
Waar hun het vermogen in de weg zit, dans jij heel lichtvoetig door de bochten, en hebben zij het nakijken…
Mijn eerste motor was (en is nog steeds) een CBR 125, de kleine broer in de supersport klasse. Onlangs heb ik voor het eerste op een andere motor gereden, namelijk een Kawasaki ER6. Dat maakte me meteen duidelijk hoeveel verschil er is in motoren, en dan heb ik het niet enkel over vermogen.
De CBR 125 heeft een aantal leuke eigenschappen voor een beginner: weinig vermogen, dus je gaat jezelf niet voorbij rijden, weinig koppel dus je moet veel schakelen (oefenen) om het maximum eruit te halen, niet al te zwaar, dus die kan je gemakkelijk rechthouden als je nog niet zo handig bent bij lage snelheden, kwalitatief een goede motor dus weinig technische problemen en een speels karakter waardoor het niet al te snel saai wordt, ondanks het kleine vermogen.
Er zijn ook een aantal punten om mee op te letten: het is misschien een kleintje, maar het blijft een supersport. Dat betekent dat je voor 95% van de tijd met je voorrem aan’t stoppen bent, het stuur erg vinnig reageert en het kader erg stijf is. Als je dan op een naked bike overstapt, merk je dat je niet gewend bent om die voetrem te gebruiken, hoewel dat toch belangrijker is bij zo’n motor, en dat je meer met sturen moet bezig zijn om dat beest te laten gaan waar je wilt. Je moet je dan veel meer bewust zijn van de stuurtechnieken die hier (http://www.luiemotorfiets.nl/tips/bochten/#sturen) worden uitgelegd. Bij mijn CBR kwam dit precies vanzelf.
Besluit: ik zou de CBR 125 aanraden aan iedereen die wil uittesten of motorrijden iets is voor haar/hem wegens goedkoop, betrouwbaar en bescheiden vermogen. Hou er alleen rekening mee dat je voor een stuk opnieuw moet leren rijden bij het aanschaffen van een ander type motor.
Sektor
Yep, dat is precies onze insteek, als eerste motor, kun je maar beter een ietwat stuurs en onwillig hok hebben, dan zo’n racert die een bocht al invalt als je er alleen maar aan denkt 🙂
Als ik jullie nog even mag lastig vallen:
d’r is weer een retro-brikje gezien door mij:
Zelfde staat en model als op de foto, alleen andere motorzaak.
Kawa GPz400;
bouwjaar 1995, modeljaar volgens mij jaren 80 ergens.
Nog geen 19k gelopen, gebruikssporen nagenoeg afwezig, in de uitlaatbochten zou ik m’n haren kunnen kammen (als ik die nog had).
+: zacht prijsje ondanks niet particulier, weinig km’s en toch retro-look- : 2 cilinders “te veel”, fairings (vd andere kant ze kunnen er volgens mij ook gewoon af als ie om kletterd)
Jullie opmerkingen?
Geschikt?
Bas
Tsja, het kan niet altijd ideaal zijn,maar dit is eigenlijk wel het andere uiterste van de ideale beginners motor, het is wat men zo mooi noemt ene Pocket Rocket, kortom onderin doet ie niks, maar als je gaat melken, dan gaat ie er opeens vandoor.
En je zit inderdaad met een hoop plastic dat kapot kan, wat de goedkope aanschaf na he eerste parkeer ongelukje wegens te te weinig stuuruitslag al snel teniet doet. Maar goed de keuze ligt uiteindelijk bij jou, ik zou zelfs als deze styling je hart verwarmt op zoek gaan naar en GPZ 305 of GPZ 500 de tweepitter versies, de 305 heeft nog als voordeel de belt aandrijving,scheelt enorm in de onderhouds troep, en rijd naar info van een eigenaar erg mooi rustig, wel opletten dat de belt in goede staat is en geen rafels vertoont…
jaaa… die 305 is echt een leuk brommertje om te zien;
wie neemt er eentje mee voor me uit Duitsland?
(daar worden ze best veel aangeboden, hier natuurlijk weer niet)
Bas
Ik heb een jaar of twee op een vier-in-lijn gereden (het oermodel XJ600), totdat ik besloot dat ik toch echt een twin-man was 😉
Dat ie onderin niet veel deed vond ik veel vervelender dan dat hij een lekkere eindspurt heeft. Waar je een V-twin (bijv. DL650, SV650N) redelijk lui kunt rijden, moet je een typische viercilinder veel meer op toeren houden. Te laag in de toeren en hij wordt gevoelloos. Ik vond het vermoeiend rijden.
Daar staat tegenover dat ik het geluid en de eindspurt geweldig vond 🙂
(maar motorrijden is veel meer dan hard er vandoor gaan)
Overigens is dat stuurkuipje van die gpz waarschijnlijk zo ontworpen dat het net niet/of nauwelijks het asfalt raakt als je een schuivertje met lage snelheid (!) maakt.
Pommel
Ondertussen staat er een 305 op Speurders (ketting geen riem);
Loopt helaas niet (waarschijnlijk dode accu, verkoper gaat het nog in orde maken zegt ie) en vraagprijs 1250 euro.
Dat lijkt me rijkelijk veel voor een fietsje uit ’85 (30k op de teller)
(“mijn” 400 heeft een vraagprijs van 1200, is 9 jaar en 12k km jonger en staat bij een motozaak (formeel geen garantie maar wel overeenkomstrecht)
Natuurlijk is het altijd wat de gek ervoor geeft maar wat zou een reele richtprijs zijn?
Bas
Voor die 305 als ie niet loopt sloopwaarde zeg 3 a 400 Euro, je weet immers niet hoelang ie al stil staat, en wat er ondertussen allemaal is vastgeroest, iemand met een lopende motor investeert eerst wel een accu lijkt me zo.
Of verteld er netjes bij hoe lang ie stilgestaan heeft, zo heb ik de koper van de Bimota op het hart gedrukt de koppen te lichten *voor* ie hem zou proberen te starten, want die had bijna 10 jaar stilgestaan, en dan gaat er intern alleen van de condens en de oxiderende en verzurende olie best wel wat roesten 🙁
Maar goed dat kun je niet van buiten zien, dus hoelang stond ie al stil is eignelijk de bepalende factor, zat er net ene nieuwe ketting op om de verroeste ketting te verbergen?
Dat is namelijk een weggevertje, als een motor verder in jaren niet gereden heeft, uitgedroogde banden remblokvlekken op de schijven,maar wel een nieuwe ketting, dan is die vervangen omdat de ketting die erop zat helemaal vastgeroest was…
jaha… we hebben een broempert.
Helaas is het geen kawa geworden (die gpz 400 is veuls te mooi om elke dag buiten neer te zetten, die moet een zorgzaam baasje krijgen en die gpz 305 is ws. een “project”)
Daarom heb ik er zo een aangeschaft:
Een ouder besje, schakelen gaat wat zwaar in vergelijking met de lesmoto maar het rijdt nu al (200km) vertrouwd. Pruttelt prima!
En maar zwaaien onderweg…
Bas
Is het een GS500 of een GSX 400 ?
GSX400(e), toch zekers 4 klepjes meer dan de GS
(geen idee of het ook beter is hoor )
Bas
Nee de GS is beter, hoe meer klepjes hoe minder koppel onderin, dat heeft Honda proberen op te lossen met de VFR VTEC, waarde helft van de kleppen pas gaat meedoen boven de ~4000 toeren.
De GSX is eigenlijk net als de Kawa een kale Pocketrocket, nog steeds een erg stevig blok, maar laat je er niet te veel door verleiden, want een snelheidsovertreding in de eerste 5 jaar kost je heel snel je rijbewijs.
Een aantal beginners weet al in de eerste maand hun rijbewijs weer in te leveren 🙁
Maar laat je je niet otnmoedigen door mijn genörgel hè, ga er gewoon van genieten, het geleerde in praktijk om te zetten, enne 1 keer per maand even de “kunstjes” doen hè?
Vooral de remoefeningen (voorzichtig opbouwend) goed oefenen,want dat kan van motor tot motor echt enorm verschillen,alleen andere banden scheelt zo een x aantal meters.
Vooral de Oostduitse en Koreaanse banden zijn remwegverlengers…
Maar vooral eerst even ermee wandelen zodat je erachter komt hoe groot de draaicirkel is.
Veel plezier en vertel ook af en toe voor de andere beginners over wat je nou zoal meemaakt en nog steeds moeilijk vind,want er zijn nogal wat rijders die zichzelf daar heel stom voelen, terwijl iedereen toch ooit begonnen is als “stommeling” daar is helemaal niks stom aan,bij mij ging het net als met fietsen, veel jodium op de knietjes 🙂
Heb ook GS uit dezelfde periode proefgereden maar vond ‘m erg sloom. Kan best aan dat ene exemplaar gelegen hebben, heel nieuw is het allemaal niet meer.
Op de GSX ga je wel vlot te hard maar ik weet het binnen de 10 a 15km te houden (is duur zat). Kweenie of dat het door de klepjes komt of omdat ik nu 350cc meer heb dan m’n schakelbrommertje. Overigens kan ik er ook goed rustig mee rijden en ik vind het juist prettig dat het beide kan (60 in z’n 6 of 120 in z’n 3). Tis trouwens de 2 cilinder GSX (ze zijn er ook met 4)
Wandelen had ik tijdens de proefrit al gedaan, niet zozeer om de draaicircel an sich. Wel om te proberen of ik ‘m goed kan handelen (handig achterom zetten bijv.) Voor de (rem)oefeningen moet ik idd maar ’s op een rustige zondag morgen het industrieterrein op. Merkte vanmiddag dat ik de achterrem iets te hard aan tikte… Die glipte eventjes (niet zijwaarts gelukkig en snelheid was er ook al nauwelijks, maar toch).
Bas
Het is ook de *bedoeling* van een goede eerste motor dat ie “sloom” is, zodat je problemen niet met je gas op gaat lossen, maar *leren voorkomen* door zo ver vooruit te kijken dat je de gang erin kunt houden… 😉
Voor wat het waard is; op het brommertje los ik al jaren problemen op zonder het gas (om mee te kunnen rij je nl. al op het toppen van het kunnen). Daar was ik echt een beetje klaar mee; soms is het ook prettig om iets anders te kunnen dan remmen.
Bas
😉
owww… nou heb ik een leuke gezien:
Moto Guzzi V35
Iemand een zinnige opmerking (zowel positief als negatief) over dit soort oude italiaanse besjes?
Bas
Twee opmerkingen: heel erg gaaf, en hou je van sleutelen?
Een oude motor is vooral de moeite waard wanneer je zelf het onderhoud (grotendeels) kunt doen.
Als je toch nieuwer wilt, kijk dan eens naar de retro-modellen die MG tegenwoordig uitbrengt.
Pommel
Ja de V7 is erg goed gelukt, en de nieuwe W800 van Kawa is ook erg mooi en loopt nog mooier, komen ook kwa rijgedrag ook veel meer overeen met wat je als beginner nodig hebt om er echt goed van te kunnen leren.
en weg droom…
tsja, mijn CB50 opknap project loopt nu ook al weer jaren.
Kunnen sleutelen en het leuk vinden zijn wel twee verschillende dingen.
Her en der wat dingen gelezen over oude Guzzi’s en hun perikelen, sorry, temperament. Leuk als extra zodat het geen ramp is mevrouw dienst weigert.
nieuwe droom… de V7… whoepie wat een knappert. Eventjes doorsparen dan maar.
Kijk ik ondertussen maar naar Suzuki’s TU 250 brommertje. Recent, zelfs injectiemotor en (met niet al te hoge verwachtingen) snelweg-proof.
Bas
‘T klinkt als tweetakt, da’t is niet handig,maarde GS500 is ook een doodgewoon ouderwetse motor twee pitten twee wielen, en voor minder dan 1000€ in goede staat te vinden.
snappiknietzo… bedoel je dat de TU als een tweetakt klinkt of dat je denkt dat het een 2T is? (is nl. een 4T 1pittertje in retro-look) Sinds eind nineties op de markt dus een stuk recenter dan al dat ouwe spul dat ik mooi vind.
(waarom heeft Honda nou geen leuk retro model?)
Bas
Ik kende hem niet en was te lui even te zoeken, vroegah (opa vertelt) was de T serie een legendarisch tweetakt racert, heb er nog een in onderdelen in de schuur slingeren 🙂
Ik heb even gekeken nu, en ziet er leuk uit, best wel jammer dat Nederland denkt dat dat te klein is, want er zijn hele mooie 250’s denk ook eens aan de Estrelle, helaas alleen in Duitsland verkocht, maar houd er wel rekening mee dat je daar alleen met de nodige ervaring mee op de snelweg kunt.
Inhalen is namelijk een kwartier van te voren te plannen…
Honda heeft ook een heel leuk retro-model, maar dat wordt (nog) niet in Europa verkocht.
Oelt
Ja geweldig mooi, maar als beginnersmotor volkomen ongeschikt, 80 PK is gewoon veeeel te veel in beginners handen, dan leer je jezelf onbewust fouten op te lossen met gasgeven, in plaats van vooruitdenken…
Probeer nog maar eens een echt geschikte beginnersmotor te kopen tegenwoordig (wanneer je jong bent en niet op een oud gebakje wilt rondrijden). En aan de andere kant, probeer met je verse A-tje maar eens de verleiding te weerstaan van al dat blinkend moois dat tegenwoordig op marktplaats en bij de motorzaak te koop is.
Zelfs een huidige lesmotor als de Honda CBF600 heeft al 80pk. En dat zou dan een motor zijn “waar je na een paar maanden op uitgekeken bent”. Hetzelfde geldt voor een Kawasaki ER-6 met ruim 70pk.
De realiteit is dat er in Nederland bedroevend weinig no-nonsense motoren op de markt gezet worden die aantrekkelijk en geschikt zijn voor beginners. Iets als een (hypothetische!) YBR-350 of YBR-450 zie ik nog lang niet verschijnen. Sterker nog, zelfs de YBR-250 wordt niet in Nederland geïmporteerd.
Pommel
[Probeer nog maar eens een echt geschikte beginnersmotor te kopen tegenwoordig (wanneer je jong bent en niet op een oud gebakje wilt rondrijden).]
jep… eigenlijk hebben we het best zwaar
[En aan de andere kant, probeer met je verse A-tje maar eens de verleiding te weerstaan van al dat blinkend moois dat tegenwoordig op marktplaats en bij de motorzaak te koop is.]
Valt mee… heeeel veel is:
– boven budget
– niet zuinig genoeg
– lilluk
[Zelfs een huidige lesmotor als de Honda CBF600 heeft al 80pk. En dat zou dan een motor zijn “waar je na een paar maanden op uitgekeken bent”. Hetzelfde geldt voor een Kawasaki ER-6 met ruim 70pk.]
Ah… de ER6, mijn lesmoto. Ik hou me helemaal niet bezig met pk’s maar zou het dan nog meer moeten om er niet op uitgekeken te raken? Ik vind de ER6 al belachelijk hard optrekken (niet alleen vanaf stilstand maar ook bij inhalen op de snelweg). Valt trouwens in alle drie bovengenoemde categorien.
Bas
Een V35 is voor zover ik weet niet echt een problemenmotor, tenminste niet naar Guzzi maatstaven.
Beetje tam, waarschijnlijk goed vergelijkbaar met de TU250, maar daar is eventueel wel wat aan te doen met een groter V50 of V65 blokje
guzzi kennende zal de electro de meeste elend geven.
Gijs
Yep vooral de electronische ontstekings pickup was een zorgen kindje weet ik van toen ik in de kelder van Jos van Gent werkte 🙂
electronische ontstekings pickup: Dat klink als contactpuntjes… jakkie!
Die Kawa is erg mooi, maar in Duitsland halen wordt ws. niks.
(Daar rijden er ook niet zo heeel erg veel rond)
Bas
Oh jawel hoor, daar is de W echt een beetje een kultmachine als ooit de SR en XS waren geworden, LSL heeft er iedere intermot weer een prachtige special van staan, en je komt ze regelmatig in het wild tegen…
nee, ik bedoelde de kawa estrella (BJ250)
Bas
Wat jammer Termaat heeft er wel een tijd een in de verkoop gehad, maar ja de jongetjes maken elkaar allemaal wijs dat een R6 al saai is… 🙁
Dat is ie ook voor normaal gebruik natuurlijk. Wat moet je nou met een motor die 120 kan in zijn één, en waar je met pijn in je botten vanaf stapt wanneer je een uurtje met alleen legale snelheden hebt gereden?
Als je lol wilt hebben op de motor, zoek je het best eentje waarbij bochten rijden met legale snelheden al leuk is, en waarop 100 km-u al best hard lijkt 😉
Pommel
Klinkt als de Tricker 🙂
Als motor erbij heel leuk!
Maar lijkt me een uitstekende fiets om een laptop, documenten, nette schoenen, lunchtrommeltje, regenjas en flesjes water mee te vervoeren inderdaad 😉
Ik hou het wel bij mijn mini-vrachtwagentje 😉
Pommel
Hm, er wordt bij mij in de buurt een Deauville 650 aangeboden voor een aantrekkelijke prijs. Ik lees er verschillende verhalen over, variërend van traag, zwaar en vage versnellingsbak tot comfortabel, zuinig en onverwoestbaar. Mij lijkt het wel wat. Iemand ervaring?
Oelt
Ik dacht als ik het goed heb dat Pommel er eentje heeft, maar bedenk wel dat als ie omvalt omdat je je net vergist er een hoop plastic gekrast of erger raakt.
Kunt beter voor de naakte versie van de deauville gaan, dat de NTV misschien niet echt spectaculair lijkt is precies wat je zoekt, Kosten ze ook niet zo veel:-)
Dat valt mee; de Deauville heeft geïntegreerde valbeugels in de “vleugeltjes”, en beschermstrips op de koffers (de 650 tenminste). Dus tegen schade bij omvallen met lage snelheid is hij behoorlijk beschermd.
De Deauville heeft wel een ander nadeel; hij is flink wat zwaarder dan de kale NTV. Ik denk dat een NTV leuker is als eerste motor, en met een goede kofferset achterop is hij nauwelijks minder praktisch.
De Deauville 650 weegt 230 kilo, zonder vloeistoffen. Dat is bijna 40 kilo meer dan de kale NTV. Ik vind dat voor een eerste motor behoorlijk aan de zware kant.
Pommel
Alles boven de 180 kilo kaal, kun je beter van wegblijven, dat is gewoon erg veel gewicht, en als het om gaat, dan is er geen houden meer aan, hoe lang je benen ook zijn, hoeveel ervaring je ook hebt, je hoeft je voet maar net in een kuil te zetten, en daar ga je, en gooi je zomaar je liefje om, die dat dan helemaal niet lief vindt !
Ik blijf bezig, maar toch weer een vraag :-/
Een Honda CB450s, bj 1990, bijna 70.000km, vraagprijs €1150.- .
2 Jaar geleden uit elkaar geweest en omgebouwd tot ‘scrambler’, wat wil zeggen; handkappen, nieuwe offroad achtige banden (grof profiel maar geen noppen) en nog wat opties. Geen onderhoudshistorie aanwezig verder.
Klinkt als een leuke beginnersfiets, 2 cilinder, 450cc etc. Maar is dat het ook?
Alvast bedankt voor advies!
Allaar
CB450 is de non plus ultra beginners fiets, dat blok is bijna niet kapot te krijgen, als je daar 850 op bied heb je voor weinig heel veel plezier, 1150 is voor een zo oud brik wel erg aan de prijs zeker als ie ook nog eens omgebouwd is, maar goed 1150 is natuurlijk ook nog goed te overzien, wel even goed warm rijden, en dan even je hand liefst met een stuk papier erin achter de uitlaat, of beide uitlaten afhankelijk van uitlaat uitvoering,
Verder natuurlijk alle Bravok dingen even afvinken en al naar gelang verdiskonteren in de prijs.
Ook ik ben nog lessen aan het volgen. Binnen een kleine 2 weken heb ik mijn examen en ik zie het best wel zitten.
Ik heb vandaag een optie genomen op een Triumph Street Triple. Na wat ik op het internet lees over deze motorfiets voor beginners ben ik wat beginnen twijfelen. Zoals de verkoper hem omschreef geeft de motor zijn vermogen vooral in het lage en middel toerental. Uit wat ik in het artikel begrijp is dit juist goed voor een beginner.
Ik ben 33 jaar oud, en heb heel wat ervaring met de auto in het verkeer, ik heb geen idee in welke mate dit meespeelt. Met de auto rijd ik over het algemeen heel defensief, en ik verwacht dat dit ook zo zal zijn met de motorfiets. Ik wil graag ook lessen volgen om mij verder te bekwamen. http://www.motorbeheersing.com was een goeie link die eerder in deze draad gepost werd.
Maandag moet ik beslissen over de Triumph. Ik vind hem echt super om eerlijk te zijn. Hij zit goed en ziet er goed uit. Alleen wat ik op (Engelstalige) fora lees maakt me wat ongerust.
Groeten,
Diederik
Het zou een hele goede *tweede* motor zijn, ik snap hoe moeilijk het is, ik wilde perse een XT500 als eerste motor, maar mijn veel oudere broer zij dat ik dat niet moest doen, juist omdat die teveel uitlokt tot wilder rijden dan je aankunt.
Je leeftijd is eerder een handicap dan een voordeel gek genoeg, hoe jonger je bent hoe sneller je reflexen, en hoe ouder hoe langzamer je ingesleten gewoonten nog afleert.
Vroeger vielen de meeste slachtoffers onder motorrijders van 18 tot 24,maar nu helaas in de groep 45 tot 50 🙁
En het autorijden heeft eigenlijk nauwelijks voordeel, want je hebt daarin een heel ander perspectief, en daardoor rijd je feitelijk veel risicovoller, en dat zie je dan ook in de statistieken, de meeste doden in het verkeer vallen *door* de autombilisten 64% van de dode motorrijders zijn *aangereden* door een auto.
Je moet echt een hele grote stap gaan maken, van een beveiligde automobilist, naar om het een beetje overtrokken te zeggen, opgejaagd wild. Want tussen al die aardige automobilisten zitten er een aantal die er op uit lijken te zijn door te rijden ten koste van alles, en jou als motorrijder gewoon de kant in drukken.
je moet dus echt heel veel actiever aan het verkeer gaan deelnemen, zeker in het begin zeker niet op de motor stappen als je moe bent of net en moeilijk gesprek hebt gehad, alleen met een leeg hoofd erop stappen, en vol geconcentreerd ver vooruit maar ook in de spiegel en over de schouder.
Na wat nadenken, wat rekenwerk (Zero to 60 MPH is 3 – 4 seconds, or, about enough time to realize you can’t stop smiling. 😉 … zie http://pizzacrusade.blogspot.com/2008/06/smart-fortwo-vs-triumph-street-triple.html) en praten met zowat iedereen die ik ken die met een motor rijd heb ik besloten dat het misschien toch wat vroeg is voor een dergelijk monster. Mijn eerste idee was misschien een Ducati Monster 696, maar ik realiseer me nu pas wat voor een monster de Triumph is.
Het feit dat ik me dat nu pas realiseer zegt denk ik genoeg over mijn kennis en ervaring met motoren. Het blijft een mooi beestje, maar zeker geen beginnersmotor. Nu op zoek naar iets lichter om mee te beginnen. Wie weet leef ik dan wél lang genoeg om nog eens op een Monster te rijden! Wel benieuwd wat ik ga vinden dat me toch een klein beetje aanstaat, en waarmee ik toch eens tot in het Zuiden van Frankrijk kan rijden in de zomer … Als iemand een tip heeft?
In elk geval voor de goeie raad, en ik heb echt bewondering met het geduld dat jullie opbrengen om telkens diezelfde raad te herhalen aan onwetende newbies zoals ik.
Diederik
Op elke motor die technisch ok is moet je naar Zuid-Frankrijk kunnen tuffen. Wellicht zal het op de ene wat sneller gaan dan de andere… maar geraken doe je er.
Bas
Ik heb helemaal nog geen rijbewijs (wel aan het lessen natuurlijk) maar ben alvast een beetje aan het rondneuzen voor de toekomstige moto.
Omdat ik maar een klein opdondertje ben en omdat ik graag wat economisch wil woon/werken kijk ik vooral naar de kleinere cc’s, 250 bijvoorbeeld. Ik neem aan dat de meeste 250cc eenpitters niet al te ontstuimig zijn. Klopt dat?
Voorbeeld hiervan is de Honda CBX250. Maar hier vraag ik mee meteen weer het volgende af: wanneer wordt het een te oude frikandel? Want deze zijn van midden jaren ’80.
Verder ben ik al gewezen op een Kawa ZZR250 (2-pitters, vroege jaren ’90) en heeft Honda verschillende twee cilinder CB’s in een keur van jaargangen. Hebben jullie nog wat suggesties in deze lichte(re) categorie? Alles met veel chroom valt bij voorbaat al af (want dat ik ga echt niet schoonhouden)
Aangezien snelweg niet op de woon/werk route ligt, heb ik ook al een keertje naar een Yamaha TW125 gekeken; maar dat is misschien iets te veel fun.
Groeten,
Bas
Tsja na een aantal keren live getuige te zijn geweest van gelukkig goed afgelopen, nare missers van beginners heb ik me voorgenomen er niet langer een beetje hautain om te gniffelen, maar er wat aan te gaan *doen*
En daar is de site uit ontstaan 🙂
Ik weet nog goed hoe dankbaar ik mijn broertje en zijn vriend Anthonie ben, die mij afraadde om gelijk te gaan kopen wat ik leuk vond, en ik moet er niet aan denken wat er gebeurt was als ik dat wel gedaan had…
En goed advies kun je niet vaak genoeg geven, en we krijgen ook veel beloning voor onze inzet, als ik dan eens samen rijd met iemand die het advies omgezet heeft in een actief leerproces, en dan jaren later echt kan rijden en van de bochtjes genieten.en niet alleen gasgeeft op de rechte stukken.
En ik vind het gewoon mijn taak om een beetje een tegen geluid te laten horen in de orkaan van “groter sneller duurder”, want op de keer beschouwd zijn kleine motoren gewoon veel leuker om te rijden, je bent dan veel meer *bezig* om motor te rijden, uiteraard is het op lange stukken wel vermoeiender zo intensief rijden, maar je zult zelf ooit ervaren dat een 250 echt een enorme Smile geeft.
En op je vraag waarmee je naar zuid frankrijk kunt kan ik kort zijn, met *alles*, ik reed met mijn XT heel Europa rond, en Syl is op der 250 (om het weer te leren na een ongelukje) helemaal naar Transsylvanie midden in Roemenië
Voor ons doen hebben we niet veel gereden omdat Syl toen nog nauwelijks stamina had, maar toch 5000 km ofzo, op ene 250 over de Tatra, door Transylvania en over de Alpen terug…
Ik ben nogsteeds aan het rondkijken naar een motor en kwam een Honda Dominator 650 tegen, kan iemand mij hier iets over vertellen?
Het is een model van 1988, helemaal gerestaureerd (ziet er als nieuw uit..?), ong. 60.000km op de teller. Vraagprijs €1150.- met tanktas en navigatie. Moet alleen stationair koud worden afgesteld omdat hij wel eens afslaat.
Ik ben beginnend motorrijder en student dus onderhoudskosten zijn een belangrijk punt van aandacht voor mij. En uiteraard moet hij op 25kw kunnen en goed rijden ;-).
Iemand met ervaring?
Bedankt alvast! 🙂
Allaar
Teveel helaas, als een Domi, of welke andere eenpitter van Honda op basis van dat RFVC blokconcept slecht stationair loopt, loop er dan maar met een hele grote boog omheen, want dan zit met grote waarschijnlijkheid de rechter uitlaatzitting los in de kop, bekend probleem veroorzaakt door de automatische decompressie die niet altijd vrij komt op leeftijd, en de klep dan niet meer helemaal laat sluiten, waardoor de rechteruitlaatzitting vergloeit en zich loswerkt uit de kop !
Ik ken iemand die haar kop inmiddels de vervangkoppen en lijmpogingen meegerekend al 6 keer heeft gerepareerd. De oorzaak heb ik ooit bij de XR van Marc ontdekt, bijna iedere keer dat we de ardennen indoken viel ie ergens stil, krneg niet meer te starten, tot ie afgekoeld was, dan eerst een paar loze trappen en dan opeens weer goede compressie (zitting terug op zijn plek gedrukt) toen mee naar een brabantse crossboer, en die zei gelijk “sloop die automatische kleplichter er maar af en zoek een nieuwe kop”
Dus ofschoon Honda erg betrouwbare motoren kan maken, hebben ze ook de neiging een miskleun heel lang te negeren, denk daarbij ook aan de VF/Magna lijn, jarenlang problemen met de nokkenassen. Pas bij de VFR echt opgelost. Dus als je geen geld hebt, koop dan vooral geen Honda eenpitter (ook geen Kawa btw) dan kun je beter opzoek naar een Suzuki DR600 die zijn weer zo’n beetje zo betrouwbaar als de XT500 maar dan van fatsoenlijk remmenwinkel voorzien. (de oudere DR400/SP370 zijn weer absolute rommel)
Maar blijf je wel bewust van de nadelen op psychischsociaal vlak want die brommers verleiden erg tot onaangepast gedrag 🙂
Wat zou ik toch zonder luiemotorfiets.nl moeten! Bedankt weer voor het advies! 🙂
Wat betreft het psychologische effect van een dergelijke motor op een knul van 20.. Ik hoop dat ik sterker ben dan dat! En anders zal ik mijn ouders dat in ieder geval wijs proberen te maken 😉
Gr.
Allaar
Helaas is het maar weinigen gegeven om hun biologische driften te beheersen op die leeftijd…
Ik heb inmiddels werk dus time to get serious!
Ik neig heel erg naar een all-roader, BMW F650 GS (alleen zijn de 2cil. modellen voor mij wat te duur) en de Honda Transalp 600, ik lees hierover dat deze ook zeer geschikt is voor een beginner, 2cil. niet teveel vermogen. Klopt dit? Als ik kan kiezen tussen een CB500 of een Transalp zou ik voor een transalp gaan!
Een Suzuki GS500 valt af, die vind ik wat klein. Over de Kawasaki ER-5 lees ik niet zoveel, maar die zijn wel goed te betalen! (2005 model voor 2500.-).
Allaar
Klinkt goed in deze tijd van oplopende werkeloosheid, gefeliciteerd.
Als je al perse de moeilijke weg wilt gaan, kies dan voor de transalp, want de F650 (ook de nieuwe) kennen nogal een hoop (blijvende) kinderziekten, veelvuldig kapotte ECU’s spaken die spontaan breken en nog wat kleine niet zo fraaie zaken.
En de al wat ouderen onder ons weten precies wanneer iemand zijn motor verkoopt, namelijk als er kosten aankomen…
Dus kies dan voor de Transalp, maar ga dan wel eerst goed je remoefeningen herhalen, want zo’n l;lange duikende voorvork, is een heel ander soort remmen dan met een lesmotor, doordat die veer eerst tijd nodig heeft om in te veren, kun je gedurende dat inveren heel makkelijk teveel remmen, en dan doet hij *piieeep* of als je echt te snel knijpt, gewoon glip…
Dat je over de ER5 niets hoort kan maar 1 ding betekenen, dat ie precies goed is 🙂
Geen klachten, dus kwalitatief goed, en niets aan, dus ook niet op de een of andere manier spectaculair, kortom alles aan spectakel met van de bestuurder komen…
Een ideale beginnersfiets dus 😉
EN die prijs moet je echt heel erg mee laten wegen, want dat houd in dat je als je hem weer verkoopt dat dat ongeveer voor *dezelfde* prijs kan, je rijd dus je eerste jaar gratis, en *als* je er dan op uitgekeken raakt, of je vind het niks, dan kun je je er prijstechnisch geen buil aan vallen, en hem snel weer verkopen.
Ga je daarentegen investeren in een dure BMW, dan kan dat wel eens tot nare verassingen leiden, zeker nu BMW zelf de markt gaat bederven met een Chinese versie van de F650 eenpitter, de G650, die omdat ie volledig in longchen gebouwd word maar 6500€ gaat kosten (dankzij de kinderarbeid :-((( ) en kun je zomaar een hele boel geld in je garage hebben staan waar je niks meer mee kan.
Eigenlijk moet je aan je eerste fiets niet meer dan zeg 2000 uitgeven, besteed de rest maar aan goede kleding, dat is veel belangrijker !
Hmm, dan kies ik toch voor verstand en ga ik kijken naar CB500 of ER-5.
Morgen naar de lokale (Honda) dealer, daar staat vast wel een leuke CB500 o.i.d!
Fijn weekend en wederom bedankt!
Allaar
Even een repost, voor als je zo gaat kopen, het is *nu* trouwens de beste tijd om te kopen, mensen zitten nog op zwart zaad door de Kerst, en er is geen vraag naar motoren, dus je kunt lekker pingelen 🙂
Tsja het zijn oerbetrouwbare bakkies die al bijna 30 jaar nagenoeg ongewijzigd gebouwd worden, ik weet zelfs eens specifieke zwakke punten, behalve dan de oubollige styling die Suzuki zo eigen is 🙂
Is wel een stuk wat een beetje toegespitst is op BMW’s, maar er staan veel universele tips in:
http://www.bmwr.nl/bmwKenR/webPaginas/aankooptips/word/aankooptips.pdf
En een hele grove prijsbepaling is ieder jaar leeftijd is 12% van de prijs af en dat ieder jaar weer van de dan ontstane prijs (12% van 88% af in jaar 2 etc.) 5 jaar is plm. 60% van nieuwwaarde 10 jaar oud is plm. 31% 15 jaar 16% 20 = 9% etc, veel oude gebakjes worden dus eigenlijk veel te duur verkocht. (al zijn er wel klassiekers die een eigen waarde hebben, daar is het wat de gek er voor geeft).
Hier een tabelletje met de standaard afschrijvings systematiek, vermenigvuldig het bedrag bij het bouwjaar met de nieuwwaarde van de uitgekozen fiets in duizendtallen en je weet de kale dagwaarde, de werkelijke dagwaarde ontdaan van de vaak heftige “wat de gek er voor geeft” dealer en marktplaats opportunisten…
Sommige speciale klassiekers hebben een hoge restwaarde die je daar nog bij op kunt tellen, afhankelijk van de originaliteit van de motor, echter lijkt het er wel op dat sommige verkopers denken dat alle motoren opeens klassieker zijn als ze ouder dan 10 worden, en zo werkt het dus niet 🙂
Die klassiekers hebben aleen die hoge restwaarde als ze 100% origineel zijn, en dat zie je helaas maar hoogst zelden, en de GS is dan wel een klassieker qua leeftijd, maar verder heeft ie designtechnisch danwel romantisch geen noemenswaardige economische restwaarde. Een Vincent daarentegen heeft dat uiteraard wel en daar gaat deze tabel dus niet voor op.
Ik woon in Spanje en heb hier ook mij motorrijbewijs gehaald. Hier geldt voor iedereen de beperking van 34 PK gedurende de eerste twee jaar, ongeacht je leeftijd. Ik ben dus maar op mijn Yamaha YBR125 blijven rijden. Over drie maanden loopt mijn beperking af en het wordt dus tijd voor iets anders.
Ik woon op het ‘platteland’ van Andalusië, midden in het niks. Vanaf mijn huis rijd ik 3 kilometer over zandpaden naar de dichtstbijzijnde asfaltweg. Ik maak veel ritten over secundaire wegen in de buurt, zeg maar tot zo’n 50 kilometer van huis. Maar ik rij ook regelmatig naar Sevilla, en dat is heen en weer toch 400 kilometer.
Al sinds ik mijn rijbewijs heb, zit ik te denken aan een tweedehands Transalp 650. Zo af en toe word ik wel verliefd op iets anders, maar eigenlijk kom ik hier steeds weer op terug. Hij lijkt me ideaal: gemaakt voor on- en off-road, niet te veel vermogen, tweecilinder, lekker rechtop en hoog. Is dit een goede keuze? En kan ik met die Transalp ook zonder problemen op vakantie? Of hebben jullie betere suggesties?
Oelt
Als je kijkt wat een oud transalpje nog maar kost en hoe rete betrouwbaar die dingen zijn, kan ik echt niets beters verzinnen, tuurlijk een Tenere is moderner zuiniger en stuurt beter, maar als je dan kijkt naar de enorme berg extra geld die het kost, haal je dat er niet snel uit.
De (oude) Transalp is de meest miskende motorfiets ooit, kapot geschreven omdat ie zogenaamd te slap zou zijn, maar als je aan die PK’s niet genoeg hebt in het dagelijks leven, ben je eigenlijk gewoon *verwend* 🙂
Prima keuze dus, en er zijn mensen die er de wereld mee rond rijden, dus even naar Sevilla is geen enkel probleem, zelfs niet vanuit NL 🙂
Nog maar weer een vraagje:
Ik kwam de volgende motor tegen op marktplaats: http://link.marktplaats.nl/383775837
Op zich een oud beestje met een relatief hoge kilometerstand, maar hij ziet er goed uit en als ik de advertentie mag geloven is er een hoop aan versleuteld. Groot voordeel voor mij is natuurlijk de prijs, in vergelijking tot de GS500 uit 2006 (uit mijn eerdere posts hierboven).
Ik vind het erg lastig, goedkoop is duurkoop zeggen ze wel eens.. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd op te gaan.
Wat is jullie advies; wat meer betalen voor een nieuwer model of een oud beestje voor ‘weinig’ ?
Allaar
Je weet het eigenlijk nooit, al is het stationair lopen vaak niet meer dan een stel inlaatrubbers bij zulke oude beestjes, die worden nogal eens vergeten 🙂
Want die jongeling kan wel altijd volgas zijn gereden bijvoorbeeld, zelfs bij een motorzaak ben je nogal eens de kat in de zak koper inplaats van de spekkoper,omdat zij ook niet weten *hoe* iemand de kilometers heeft gereden
Lastig lastig, ik ga maar eens opzoek naar iemand met verstand van motoren in mijn kennissenkring, wellicht wil die met me mee om eens te gaan kijken.
Die GS uit 1991 is pas een half jaar bij zijn huidige eigenaar en er is geen onderhoudshistorie aanwezig..
Bedankt in ieder geval! 🙂
Allaar
Dat werkt inderdaad het beste, ene oude rot die achterlijke gebakjes op een kilometer afstand herkent 🙂
Maar als die jongen hem pas een half jaar heeft, wie heeft hem dan opgeknapt, gewoon effe doorvragen
De vorige eigenaar had hem voor zijn vriendin gekocht en opgeknapt, de relatie ging kapot en zo kwam de motor in mei van dit jaar bij de huidige eigenaar. Die kocht de motor omdat ze het seizoen nog wilde rijden maar geen ruim budget had. nu heeft ze een ruimer budget en een nieuwe motor gekocht voor 2011.
Dat is het verhaal ;-).
Ik ga eens naar zo’n ‘oude rot’ zoeken!
Allaar
Ik vroeg mij af hoe representatief de kilometerstand van een (wat oudere) motor is.
Ik heb een GS500 gezien van 2001 met ruim 25.000 km op de teller. Dat lijkt mij voor een motor van 9 jaar wel heel weinig, het is realistischer als dit bijvoorbeeld 125.000 zou zijn. Uiteraard is het altijd handig om naar de onderhoudshistorie te vragen, maar als dit geen antwoord oplevert?
Ik heb op dit moment twee leuke GS500 gezien;
– De eerste zoals hier boven beschreven: bouwjaar 2001, ruim 25.000km gereden (?), vraagprijs €1899,99 bij een particulier.
– De tweede is ook een GS500: Bouwjaar 2006, ruim 55.500km gereden, vraagprijs €2450.- (excl. €250 kosten rijklaar maken.) bij een dealer.
Staat van onderhoud is bij beide goed, als ik de advertenties moet geloven ;-). Dit moet ik uiteraard zelf nog bekijken.
Is de GS van 2006 de forse meerprijs waard? Ik hoop wel dat er nog over de prijs te onderhandelen valt!
Gr. Allard
Allaar
Een km stand van 25000 is laag voor een motor van 9 jaar oud, maar niet uitzonderlijk.
Ik vind een meerprijs van 550 euro voor een motor die 5 jaar jonger is niet fors hoor! Zeker als je hem dan bij een dealer koopt.Als je bij die dealer ook nog garantie krijgt, is dat zeker het overwegen waard. En als je niks in te ruilen hebt, kan je misschien inderdaad iets van de prijs afpraten.
Grtz.
Pleister
Bij de 2006 GS500 komt ook nog €195.- kosten rijklaar maken en er moet nog een 25kw kit op.
Al met al €2645.- (excl. 25kw kit), 10% moet er altijd af te praten zijn. Mijn richtprijs is €2200.- en wil max. €2400.- uitgeven. Ben ik reëel?
Thnx!
Allaar
Meer dan, ik vind dat een forse prijs voor een oud gebakje waar weinig vraag naar is 🙂
Zeker die oude zou eerder 1250 mogen kosten.
Dealers zijn altijd duur, daar zijn het dealers voor al dat glas verwarmen kost immers klappen met geld 🙂
Is het redelijk om te stellen dat een Yamaha Tricker goedkoper is om te houden dan een Suzuki GS500 of Honda CB500? En dan doel ik op het onderhoud; kosten van onderdelen, eventuele reparaties en regelmaat van onderhoud.
Dit is voor mij een belangrijk punt als ik straks serieus naar een motor ga kijken ;-).
Allaar
Het maakt heel weinig uit, de Tricker is goedkoper met de benzine, loopt 1:32 gemiddeld bij normaal gebruik, maar door zijn extreem lichte gewicht eet ie wel wat meer achterbanden, verder moet je er met de tricker wel rekening mee houden dat iemand achterop meenemen, wel een hechte liefdesband vereist, want achterop is niet echt comfy.
Daarentegen is ie qua onderhoud verder waanzinnig goedkoop, beurtje eens in de 10.000 kilometer, kettingsetje 130€ en der gaat maar 1,5 liter olie in bij zo’n beurtje, en de onzen, gebruikten dat alleen om te smeren, dus hoefde nooit bijgevuld.
Nadeel is wel, en dat is zeker voor beginners denk ik een aanzienlijk, automobilsten zien je voor brommertje aan, en sommigen reageren heel agressief als je ze in haalt, alsof ze zich vernederd voelen…
Dus de GS500 vooral is in mijn ogen de beste keus, de CB500 is eigenlijk een wolfje in schaapskleren, dus ik zou zeggen GS500 op 1 dan de Tricker, dan de CB, in orde van leerzaamheid in combinatie met intrinsieke veiligheid. GS heeft dacht ik nog iedere 6000 een beurtje nodig, maar is weer veel zuiniger met zijn bandjes, en die blokjes gaan nooit kapot.
CB is ook 10.000 per beurt, maar is als je hem leert kennen vooral duurder bij het CJIB 🙂
Bedankt voor het uitgebreide antwoord!
Ik les op een CB500, volgens mij met een 25Kw kitje erop, ik moet zeggen dat die goed bevalt maar dan kies ik inderdaad een Suzuki boven de Honda.
Ik heb wel gemerkt dat de aanschaf van een GS500 ‘goedkoper’ is, voor €2.500.- (bouwjaar 2002-2006) zijn ze veel te krijgen, terwijl je voor een Tricker snel €3000.- neertelt. Er valt vast nog wel wat te onderhandelen uiteraard, maar dan zal het een GS500 worden!
Nu mijn ouders nog even geruststellen.
Allaar
Vertel ze eens dat er meer mensen van een trapje of stoel in huis hun dood tegemoet vallen dan dat er motorrijders sterven, er zijn zelfs in nederland 2x zoveel mensen die zelfmoord plegen dan dat er doden in het verkeer vallen , en in mijn ervaring is een motor een ideaal medicijn tegen somberheid 🙂
Bedankt voor al de nuttige info!
ik wil zelf beginnen rijden en heb mijn oog laten vallen op een honda magna 700cc van 1986.
Denkt u dat deze motor geschikt is voor een starter?
Ik heb de neiging om nee te zeggen nadat hier alles te hebben gelezen maar had het graag van u gehoord.
vriendelijke groeten
Christophe
Nou dan zeggen wij ook Nee 🙂
Is inderdaad een nogal eigenzinnige fiets die erg makkelijk in korte bochtjes aan de grond loopt, en als 4-pitter chopper eigenlijk precies alles in zich verenigd wat ongeschikt is als beginners fiets.
Heel handig, al die tips, maar ik mis er nog eentje: ga eerst eens een paar keer een motor huren om te kijken hoe het bevalt om erop te rijden, dan kun je pas echt een goede keuze maken uit het aanbod.
Heb ik zelf ook gedaan en ik ontdekte dat ik mijn droommotor helemaal niet lekker vond rijden. Uiteindelijk heb ik zo’n zelfde brombeest gekocht als waar ik op gelesd heb…
Patricia
Het lastige van at advies is dat, zoals de dealer zei bij wie ik m’n eerste motor kocht, na je lesmotor vrijwel alle motoren helemaal geweldig zullen aanvoelen. Het is, met andere woorden, heel moeilijk om je daar op te baseren, omdat je zo weinig referentiemateriaal hebt.
Heel mooi dus dat het bij jou wel iets goeds heeft opgeleverd!
Ik heb drie vragen over twee verschillende motoren! 😉
De eerste heeft betrekking tot de Yamaha Tricker, ik vraag me af of er nog wel voldoende onderdelen te krijgen zijn om deze motor te kunnen onderhouden. Aangezien het een redelijk schaars model is en hij niet meer wordt gemaakt (toch?)
Tweede vraag over de Tricker, ik ben 1.82 en heb lange benen, is de Tricker niet wat aan de kleine kant voor mij? Ik zag gister iemand voorbij komen hier in Nijmegen en die had zijn knieën in een hoek die bij langere ritten ongetwijfeld ongemakkelijk gaat zijn! Ik ben me er van bewust dat het een veredelde Trialbike is, dus niet zo gek dat hij laag is, maar toch, hoe rijdt dit?
Derde vraag, is een Yamaha XTZ 660 Tenere (1994) geschikt als een beginners motor? Heeft er misschien iemand ervaring met een vergelijkbaar model uit deze periode ?
Twee heel verschillende motoren als potentiële kandidaat, maar daar is een goede reden voor.
A. Ik weet nog niet of ik mijn A’tje ga halen voor mijn 21e verjaardag in februari of daarna (CBR moet mij nogsteeds medisch goedkeuren.. Ben inmiddels al €300.- verder).
B. De kosten! De Tricker is veel betaalbaarder voor mij als student. Voordeel van de Tenere is wel dat ik daarmee natuurlijk veel beter op vakantie zou kunnen, nadeel is dan weer dat hij duurder zal zijn in onderhoud.
groetjes, Allard.
De onderdelen voorziening is geen enkel probleem, Yamaha is verplicht 10 jaar lang onderdelen te leveren *nadat* een motor uit productie gaat, en de Tricker word weliswaar hier niet meer verkocht, maar is nog gewoon in Productie, en bovendien gebaseerd op de XT250 Serow.
Wat betreft het erop zitten is dat geen probleem, zolang je maar geen AOV (m/v) mee wilt nemen 🙂
Als je als ieltje debieltje op de motor gaat zitten is het geen gezicht:
Maar ga je daarentegen gewoon lekker zitten is het de ideale funbike, ware het niet dat met een V-Max van 120 het op de snelweg geen pretje is, maar goed daar heb je toch eigenlijk niks te zoeken op vakantie 🙂
Ik rijd veelvuldig rond op de Tricker, en niet alleen omdat ie zo ongelooflijk zuinig is, maar ook gewoon voor de lol, je pakt hem eigenlijk net zo makkelijk als een fiets, alleen hoef je niet te zweten.
En ik heb een Tenere 1200 ter beschikking…
De XT660 oude model daar moet je een beetje mee oppassen dat baseert op de oude 600 onderblok als ik me niet vergis en die hebben niet zo’n beste 5de versnelling…
Is uiteraard wel veel beter geschikt voor Vakantie werk, want met een 250 de Stelvio bedwingen is een uitdaging in in je spiegels kijken 🙂
Dat is nog eens een duidelijk antwoord! Helemaal super, bedankt!
Nog even een vraag over de Tricker. Met wat voor bedragen moet ik per jaar rekening houden m.b.t. het onderhoud? En dan doel ik voornamelijk op het vervangen van banden en overige versleten onderdelen?
Allaar
Eens in de tienduizend een beurtje, met anderhalve liter olie en ene filtertje, een paar bandjes van 180€ voor een setje, en afhankelijk van het onderhoud en gebruik af en toe een kettingsetje ad 130€
Dan zat ik daar met mijn schatting van €500.- per jaar nogal ruim dus.
Klinkt allemaal erg aantrekkelijk goed betaalbaar voor een leuke beginnersfiets!
Bedankt!
Allaar
Wat een informatieve site is dit. Mijn complimenten. En de rijverslagen met de twee motoren vind in een goede verbetering. Nu mijn vraag: Ik wil als startmotor een Suzuki V-Strom 650 aanschaffen . ABS is vanzelfsprekend. Ik heb mijn oog laten vallen op een V-Strom 650 A of een V-Strom Black Rhino 650. Wat denken jullie ? Een goede start voor een beginnende 50-er?
Bommel
Je zou slechter kunnen kiezen dan een V-Strom. ABS heeft voor- en nadelen; zodra je er op gaat vertrouwen is het veiligheidsvoordeel al weer grotendeels verdwenen.
Ik ben gek op V-Twin blokken, en sowieso op motoren met een echt twin-karakter. En daar zit je met de DL650 ook wel goed.
Pommel
Ik ben zelf ook een groot liefhebber van V-Twins en mijn ervaring mat het SV broertje was uitermate positief.
Besef wel dat een V-Strom wat hoger op de poten staat en dan dus ook wat makkelijker omlazert als je net niet stilstaat 😉
Dat klopt, maar tijdens het rijden heb je ook een prima overzicht, en dat is ook wat waard 😉
Pommel
Ik besliste om te gaan motorrijden en kwam zo op deze (geweldige) site terecht.
Aangezien ik de motor zowel zomer als winter zou willen gebruiken voor woon-werkverkeer, zijn comfort (zithouding) en bescherming tegen de elementen en betrouwbaarheid voor mij relevantere criteria dan snelheid en vermogen. Een tourmotor leek me daarom voor mij het meest geschikt door de hoge windschermen en de betere bescherming van de benen. Maar aangezien deze motoren over het algemeen zwaar zijn (gewicht en vermogen (en prijs)) komen ze niet in aanmerking voor een beginner.
Na het lezen van deze site nam ik me voor om, na het halen van mijn rijbewijs uit te kijken, naar een (tweedehands) BMW F 650 GS.
Ik ben deze week naar een BMW-garage gegaan om deze motor eens van dichtbij te zien. Jammer genoeg hadden alleen een nieuwe F 800 GS staan en een 2dehands F 800 R.
De verkoper argumenteerde dat de F800R ook een goede opstapper zou zijn (zelfde blok als de 650) en dat hij het voordeel had dat ik met de 800 beter zou kunnen volgen als ik in groep zou rijden.
Ik heb volgende vragen:
– Komt de F800R in aanmerking als eerste motor?
– Welke zijn de verschillen tussen de 650 GS en 800 R of welke raden jullie aan voor het dagelijks woon-werkverkeer?
– Hoeveel (meer) comfort levert een windscherm van 400 mm tov geen of het kleine “sport”windscherm van BMW (dat juist de tellers dekt)? Niets, een beetje, veel?
– Verlies ik een model van een ander merk uit het oog?
Hans
Wauw, echt ongelofelijk veel info voor mij.
Bedankt voor alle tips en info, hier kom ik zeker mee verder!
Nick
Ik las op een forum dat het erg lastig is om voor de Yamaha Tricker aan onderdelen te komen, klopt dit?
Het lijkt me een leuker beginners motor, alleen zou dat wel een groot nadeel zijn!
Verder goede suggesties! Ik ben al aan het rondneuzen!
Allard
Hallo allemaal,
ik heb, hoewel ik wel wat van de (eigenlijk vele) verschillen weet, toch een vraag over Kawasaki W 650(2001) OF Triumph Bonneville T100 (2005) als eerste motor? Wat is jullie mening/advies? Er zit ook een prijsverschil van E1000 tot E1300 tussen (Triumph voor rond de E5000), en eigenlijk wilde ik mijn budget op rond de E4000,- stellen (Kawa)…. dus dat speelt eigenlijk wel iets mee. De Triumph spreekt mij wat meer aan door uiterlijk, (iets meer pk, maar daar gaat het mij helemaal niet om).
Tot slot: Ik heb nog wel eens gelezen dat de Bonneville technisch problemen had, maar dat geldt toch niet voor deze nieuwere van de afgelopen jaren? Alvast bedankt!
hartelijke groet, Roman
Tsja voor de technische betrouwbaarheid kun je beter een specifiek modelforum lezen, we hebben immers slecht met een relatief beperkt aantal motoren echte duurtest ervaring.
Ik denk dat het elkaar niet veel zal ontlopen, triumph heeft immers de opzet van hun fabrieken en veel van de kennis uitgerekend van Kawa gekocht toen Hinckley opstartte, maar inmiddels hebben ze alweer jaren een eigen ontwikkelafdeling en voor zover ik weet niets meer met Kawa te maken.
De W650 is in Duitsland erg populair,en ik ben ene aantal keren eigenaren tegengekomen, en die waren stuk voor stuk erg tevreden, dus technisch een betrouwbaar beestje.
Persoonlijk vind ik hem ook mooier,omdat de Triumph wel erg lomp overkomt, maar dat komt ten dele omdat ik de oude t150 zo goed ken, en dat was een heel rank en licht misschien, die eigenlijk voornamelijk een slechte naam kreeg door de “sleutelaars” die hem “verbeterden”
Wat als eerste motor juist ene belangrijk aspect is, is dat “gebrekkige” vermogen, dat voorkomt dat je inschattingsfouten op gaat lossen met gasgeven, het dwingt je tot beter opletten.
Eigenlijk zou je het met racefietsen kunne vergelijken, stel je wilt trainen… pak je dan die fiets van 8000€ met aerodynamisch carbonframe, of juist die ouwe Koga met al zijn buitenliggende kabels en open brackets?
Wil je goed leren rijden, neem dan een niet te zware beetje astmatische fiets, wil je alleen maar ene beetje op een mooie zomerdag genieten, neem dan een luxemodel.
Even iets over de kawasaki W650. Ik heb hem nu 5 jaar in mijn bezit en ben er heel tevreden over.
Maak af en toe lange ritten van 500-1200km en ik moet zeggen dat de kawasaki w 650 een prima motor is met een goede zit.
Loopt goed met een snelheid van 0ngeveer 110-130 km op de snelweg en goed sturend op kleine wegen bij een snelheid van 60-80 km. De motor is geschikt voor beginners en oudere motorrijders.
Het is een aanrader.
Gr.Rikus.